CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. március 23., szerda 19:06


Éneklő Ifjúság 2005

Éneklő Ifjúság 2005

Soproni és környékbeli iskolai énekkarok szereplésével zajlott a hagyományos „Éneklő Ifjúság” kórus­verseny kedden Sopronban, a Gyermek és Ifjúsági Központban. A rangos zenei fesztiválon az idén mind­össze hat kórus vett részt.

A nagyszámú érdeklődőt Sógor Ferenc köszöntötte. A Gyermek és Ifjúsági Központ ügy­vezető igazgatója elmondta: a GYIK hetedszer - megépülése óta - ad otthont a rangos, minősítő kórusfesztiválnak. Sógor Ferenc elmondta: elszorul a szíve, amikor azt látja, hogy évről-évre kevesebben vesznek részt a fesztiválon, illetve ha arra gondol, hogy Bartók és Kodály neve lassan többet mond a külföldiek, a japán turisták számára.

Bartók és Kodály művek az idei Éneklő Ifjúságon is minden fellépő kórus repertoárjában szerepeltek: a hangverseny összkari énekléssel, Bartók népdalcsokorral kezdődött.

Az Éneklő Ifjúság Mozgalom 1934-ben indult. Azóta generációk daloltak a színpadon az éneklés öröméért és a különböző fokú minősítés megszerzéséért. Karner Vilmos ének-zene szaktanácsadó, aki évtizedek óta szervezi is az Éneklő Ifjúságot, kérdésünkre így fogalmazott: „Büszke vagyok arra, hogy az országos zsűri, az országos kórus vezetőség Sopront példának emelte ki, hiszen a háború után, ’45 után mi voltunk azok, akik Sopronban először elindítottuk Budapest után újra azt a mozgalmat, amit Bárdos Lajosék találtak ki. Hozzátette: Amilyen az ének tanítás, olyan a kórus egy-egy iskolában. A tagozatos osztályokat leszámítva az énekórák száma alacsony, ami nem kedvez az éneklés, a kórusmuzsika meg­sze­rette­tésének. Ezt mutatja az is, hogy a korábban három-, ma már csak egynapos fesztiválon mind­össze négy soproni, az ágfalvi és a hegykői iskola diákjai léptek fel.

Tóth Anita Lilla