CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. március 28., hétfő 19:36


Gondolkodjunk közösen a Rába térség jövőjéről!

Gondolkodjunk közösen a Rába térség jövőjéről!

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a lakosság véleményére is számít a Rába térség vízgazdálkodási kérdéseinek megoldásában. 2005. április 4-8. között fogadóórák keretében várják minden érdeklődő kérdését, hozzászólását és véleményét a Rába tervezethez, amely a kidolgozás utolsó szakaszába érkezett. A társadalmi egyeztetést a WWF Magyarország koordinálja, célja olyan vízgyűjtő-szemléletű tervezet elfogadtatása az érintett felekkel, mely figyelembe veszi az ott élők igényeit és hozzájárul a Rába természeti értékeinek megőrzéséhez.

Egyedülálló természeti értékei miatt az Észak-dunántúli és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a WWF Magyarország kezdeményezésére 2002-ben a Rábát az évtized folyójának kiáltották ki. A Rába Folyógazdálkodási Tervezet kidolgozása 1999-ben kezdődött az alapadatok felvételezésével, majd folytatódott a vízügyi és természetvédelmi célkitűzések egyeztetésével. A tervezett műszaki beruházások – amennyiben megvalósulnak – döntő hatással lesznek a folyóra vízgazdálkodási, természetvédelmi, és turisztikai szempontból egyaránt. A jelenlegi elképzelések szerint megújulnak az árvízvédelmi töltések, gyorsabb árvízlevezetést biztosító sávokat alakítanak ki, a vízi élőlények vándorlását segítő hallépcsők készülnek és elindul a mellékágak rehabilitációja is. A tervek megvalósítása érdekében 2007-től EU-s pályázati források elnyerésére is számítanak az igazgatóságok.

A Folyógazdálkodási Tervezetet már eljuttatták véleményezésre a polgármesteri hivatalokba és az érintett szakmai szervezetekhez. A terv térképes anyagát a polgármesteri hivatalokban bárki megtekintheti. A tervek mellett található kérdőívek kitöltésével minden érintett véleménye, javaslata eljut a tervezet készítőihez.

2005. április 4-8. között a WWF Magyarország szervezésében a Rába menti városokban fogadóórákat tartanak a Tervezettel kapcsolatban a helyi lakosság számára. Személyesen találkozhatnak az illetékes szakemberekkel, akik tájékoztatást nyújtanak a tervezet megvalósulásakor várható hatásokról, az esetleges változások következményeiről. Április második felében kerül sor az első egyeztető fórumokra, ahol a meghívott szakmai szervezetek, a polgármesterek és az illetékes hatóságok vitatják meg a Tervezetet.

Ha érdekli a térség jövője és a természetvédelem, akkor vegyen részt a lakóhelyéhez legközelebb megrendezésre kerülő nyílt fogadóórán, ahol a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket!

A fogadóórák időpontjai és helyszínei (naponta 14-20 óráig):
2005. április 4. Szentgotthárd, Polgármesteri Hivatal, Széll Kálmán tér 11.
2005. április 5. Körmend, Polgármesteri Hivatal, Szabadság tér 7.
2005. április 6. Sárvár, Polgármesteri Hivatal, Várkerület u. 2-3.
2005. április 7. Sobor, Művelődési Ház, Kis u. 1.
2005. április 8. Győr, Észak- dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központja, Árpád u. 28-32

( www.wwf.hu )