CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. március 28., hétfő 19:56


A 47. kongresszus témája a Fides et Ratio (Hit és ész) című pápai enciklika – a természettudományos tapasztalatok felől.

Magyar Pax Romana kongresszus Győrött

Magyar Pax Romana kongresszus Győrött

Győrött, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tartja Húsvét után, március 30 - április 2. között éves kongresszusát a Magyar Pax Romana, katolikus értelmiségiek civil szervezete. A 47. kongresszus témája a Fides et Ratio (Hit és ész) című pápai enciklika, a természettudományos tapasztalatok felől. Előadóként vagy felkért hozzászólóként mintegy húsz neves hazai és határainkon túli tudós érkezik Győrbe a rendezvényre. A tudományos főprogramot kötetlen találkozók, baráti beszélgetések egészítik ki.

*
A két évvel ezelőtti szegedi kongresszuson a Fides et Ratio enciklikával kapcsolatban a társadalomtudomány és a hit viszonya volt a téma. Idén két természettudományos kérdéskör lesz a középpontban. Az egyik a világegyetem eredete, a másik az élet keletkezése és fejlődése az emberi tudat megjelenéséig. A kongreszus szervezői azt várják, hogy az előadásokból képet kapunk arról, ahogyan napjaink teológiája az új tudományos felismeréseket kezeli. Például azt, miként tárgyalja ma a hagyományosan theologia naturalis-nak nevezett filozófiai diszcíplina a modern természettudományi elméletek határkérdéseit.

*

A program dióhéjban: 2005. március 31-én, csütörtökön két előadás nyitja a sort: Weissmahr Béla (München/Szeged) A világegyetem létrejötte: teremtés és fejlődés címmel, Szathmáry Eörs (ELTE TTK) Az élet fejlődése címmel ad elő; április 1-jén, pénteken Koch Sándortól (Budapest) Az emberi szellem keletkezése, illetve Végh Lászlótól (MTA ATOMKI) Az antropikus elv című előadás hallható. Április 2-án, szombaton Gaál Botond (Debreceni Református Hittudományi Egyetem) és Csányi Vilmos (ELTE TTK) korreferátumával  Gánóczy Sándor (Dauphin) tartja meg előadását Mi az ember? – Az agykutatás, a filozófia és a teológia határkérdéseiről címmel. A kongresszus szellemi összegezését Boór János (München/Budapest) végzi el.
*
Amint a tájékoztatón elhangzott, a szervezők a Fides et Ratio pápai enciklikával kapcsolatos előadásoktól, a korreferátumoktól és megbeszélésektől azt remélik, hogy ezek új szempontokkal járulhatnak hozzá a hazai szellemi életben folyó vitákhoz is.
 
A Magyar Pax Romana idén is meghirdette 35 éven aluli fiatalok számára a  főtémához kapcsolódó esszépályázatát. A nyertesek konferenciaköltségeit magára vállalja a szervezet. Összesen száznál több résztvevőre számítanak az országból és határainkon túlról. A kongresszus nyilvános, a szervezők szívesen látják a helybeli érdeklődőket is, a péntek esti beszélgetésen pedig győri értelmiségiek lesznek a meghívottak.

További információ:  www.magyarpaxromana.hu