CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. április 05., kedd 22:55


Magyar–Kelet-Ausztriai Regionális Koordinációs Fórum

Magyar–Kelet-Ausztriai Regionális Koordinációs Fórum

A közlekedés , a környezetvédelem , a területfejlesztés és területi együttműködés témakörei csoportosult a ma megtartott Magyar-Kelet-Ausztriai Regionális Koordinációs Fórumnak ülés munkája.
Szombathely-Oberwart vasúti összeköttetés rekonstrukciója, A Duna vízi út környezetbarát fejlesztése, a fenntartható közlekedés érzékeny területeken: Fertő-tó – Neusiedl térségében, határátkelők, településközi összekötő utak fejlesztése (GyMS megye) - M9-M86 (Sopron város), Megújuló energia – biomassza projekt, területfejlesztési együttműködés a Bécsújhely (Wr.Neustadt) – Kismarton (Eisenstadt) – Sopron tengelyben, a Bécs és Budapest közötti térség fejlesztési perspektívái,a Nyugat-Pannon Eurégió jövőkép, területfejlesztési együttműködés a „Centrope” régióban: Bécs-Pozsony-Győr, EU Kohéziós Politika 2007-2013 - Nemzeti Keretstratégiák területi együttműködési fejezeteinek koordinálása, Ausztria területfejlesztési és a strukturális alapokkal kapcsolatos intézményrendszerének, az EU csatlakozásukat követő szükséges változtatásairól voltak többek között a témái az első alkalommal megtartott fórumnak.
A rendezvénynek soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ adott otthont társelnökei, osztrák részről Hubert Heiss, magyar részről pedig Őri István voltak.

Walter Dezső polgármester a fórumot követő sajtótájékoztatón elengedhetetlen fontosságúnak nevezte a rendezvényt, amelyet már megelőzött a két ország vezetőinek megállapodása. A polgármester hangsúlyozta: Sopron minden szükséges segítséget megad a fórum további, jövőbeli munkájához.
Őri István államtitkár arról szólt, hogy a határok nélküli térség fenntartható fejlődése szempontjából fontos a megkezdett közös munka, amely ugyanakkor nem vonja el más fórumok hatáskörét, hanem segíti az eddigi kialakult kapcsolatrendszert.
Heiss megerősítette, hogy a magyar-osztrák együttműködésben minden szinten léteznek jól kiépített, működő kapcsolatok, amelyekben a fórum, és annak folytatása hasznos és előrevivő. Sopron a magyar-osztrák kapcsolatok szempontjából ,,történelmi város” – mondta, hozzátéve. Szükséges a ,,természetes” határátkelőhelyek kérdése, amelyben ,,előre kell tekinteni”, abban értelemben, hogy a határ ,,a múlt részévé váljon”.
Walter Dezső polgármester az elhangzottakhoz hozzátette: 2007-re feladat az, hogy a konkrét lehetőségekkel élni tudjanak, azért, hogy a régióban a határ két oldalán élők kapcsolatát segítsék.
T.É.