CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. április 06., szerda 20:39


150 éve született Mohl Adolf - helytörténeti kiállítás a könyvtárban

150 éve született Mohl Adolf - helytörténeti kiállítás a könyvtárban

Mohl Adolf apátkanonok, néprajzkutató, egyház- és helytörténész születésének 150. évfordulójára alkalmából nyílt a munkásságát bemutató, egyedülálló tárlat a soproni könyvtárban.
„Nincs az a kevés, ami elég ne lenne, nincs az a sok, ami el ne fogyna” – ebben a szellemben nevelkedett a rendkívül tudatosnak és solkoldalúnak tartott egyházi személyiség, Mohl Adolf. Számos egyháztörténeti monográfiája, gyermekeknek írt szépirodalmi műve a bizonyság erre, de a szenvedélyes néprajzkutató munkái között találjuk szülőfaluja, Lövő vagy a tatai plébánia történetét vagy a soproni Szent György plébániáét; Nyugat-Magyarország és Kismarton monda-, illetve a győri egyházmegye jeles papjainak életrajzi gyűjteményét is.

Emellett cikkek, írások sokasága fűződik Mohl Adolf nevéhez, amelyek közül kiemelkedik „A török világ Kismarton környékén” című vagy a Szent Mihály templom hányattatott sorsú Mária szobrának emléket szentelő írásműve.

- Az egyházi személyiség precizitását mutatja, egyben érdekességül szolgál, hogy saját gyászjelentését is maga írta meg - mondta el a Cyberpress-nek Horváth Csaba. A Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója hozzátette: „Mohl Adolfot nagy szeretettel övezték az apácák, ezt mutatja például egy levél is, amit a kiállításon is bemutatunk, amelyben köszönetet mondanak itteni tevékenységéért. 1925-ben, 70 évesen - a hitélet fellendítése érdekében - katolikus napot rendezett Sopronban és mikor megkérdezték tőle, hogy miért tette, azt felelte: egyházam, hitem és Sopron érdekében.”
A korabeli fényképek, iratok és könyvek április 12-ig tekinthetők meg a könyvtárban. A tervek szerint a kiállítás teljes anyagát ősszel a győri és a tatai könyvtárban állítják ki.


Tóth Anita Lilla