CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2005. április 12., kedd 12:03


Országos Tudományos Diákköri Konferencia

Országos Tudományos Diákköri Konferencia

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kara volt a házigazdája annak a háromnapos konferenciának, ahol - egymással versengve - pedagógus hallgatók ismertették tudományos kutatásaik eredményét. A 27. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát múlt héten tartották Sopronban.

Művészet, mese, urbanizáció, számítástechnika, csillagászat, animáció – néhány, az ország pedagógus hallgatóit leginkább foglalkoztató témákból. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia soproni megmérettetésére több mint 100 pályamunka érkezett.

Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke kérdésünkre elmondta: 400 ezer fiatal tanul a felsőoktatásban, a Diákköri Konferencián 1 százalékuk, vagyis a legtehetségesebb 400 hallgató mutatkozott be, akik közül 45-en aranyéremmel térhettek haza.”
A szakember szerint a 21. században a pedagógia számára a legnagyobb kihívás az élethosszig tartó tanulás feltételeinek megteremtése. A felnőtteket jól megválasztott oktatási módszerekkel, minőségi tanítással és a modern technika segítségével lehet motiválni arra, hogy ismét az iskolapadba üljenek.
A fórumon egyebek mellett az anyanyelvi, az idegen nyelvi és művészeti nevelés módszertani kérdéseiről tanácskoznak a diákok, és szó volt a tananyagfejlesztés és a távoktatás lehetőségeiről is.
Tóth Anita Lilla
Fotó: Vecsey András