CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. április 13., szerda 13:11


KEF fórum Fertődön

KEF fórum Fertődön

Az élet érték, ezért vigyáznunk kell rá - hangzott el a „Drog nélkül, tisztán” című fórumon, amelyet a kábítószer elleni küzdelem jegyében, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatásával rendezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Kábítószer Egyeztető Fóruma Fertődön.

Kíváncsiság, unalom, szorongás – néhány érv, amiért valaki a droghoz nyúl, nem számolva a kábítószer hatásának hosszútávú következményével – mutattak rá a szakemberek Fertődön, a Porpáczy Aladár Középiskola, Szaktanácsadó Intézmény és Kollégiumban rendezett drogellenes börzén.

Dr. Varga Gábor, pszichiáter, a Kábítószer Egyeztető Fórum társelnöke a Cyberpress-nek elmondta: míg 1998-ban a középiskolák 3-4. osztályos tanulóinak 9 %-a, 2001-ben 17 %-a, addig 2004-ben a megkérdezett korosztály 28,3 (!) %-a, azaz több, mint 1600 fiatal próbálta már legalább egíyszer a drogot, illetve rendszeresen fogyaszt valamilyen kábítószert. Győr-Moson-Sopron megyében minden negyedik középiskolás érintett – összegezte a szakember, hozzátéve, hogy a vizsgálatok szerint a kipróbálók átlagéletkora egyre alacsonyabb.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által két és fél éve alakított Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) a veszély megelőzését tekinti feladatának – mondta el kérdésünkre Firtl Mátyás, a KEF elnöke. A Megyei Közgyűlés általános alelnöke a két év munkájról szólva kiemelte: megnyílt a megye internetes honlapja (www.gymsmo.hu), ahol többek között a KEF felépítéséről, különböző rendezvényeiről és a pályázati lehetőségekről kaphatnak információt az érdeklődők.”
A fertődi középiskolások „rendhagyó osztályfőnöki óráját” Firtl Mátyás nyitotta meg. A fiatalokhoz szólva elmondta: az ország nem elég felkészült a kérdéskör kezelésére. A problémáról nem elég beszélni, cselekedni kell. Mint fogalmazott: korántsem a drogliberalizáció híve, így az önkormányzatok felelősségét hangsúlyozta.
Elmondta: hisz abban, hogy a lakosság rendszeres tájékoztatásával minél több érintettet sikerül megszólítani, illetve – ha már baj van -, a szakszerű segítségnyújtás lehetőségét nyújtani számukra. Hozzátette, hogy országszerte hiányoznak a rehabilitációs intézmények, a feladatot kényszerűen felvállaló kórházak, egészségügyi intézmények kapacitása pedig szűkös, így az önkormányzatok, a civil szervezetek és az önkéntes segítők összefogása nélkülözhetetlen.
Ahhoz, hogy a jövőben minél kevesebb fiatal kerüljön olyan helyzetbe, ahonnan segítség nélkül nincs kiút, a segítő szervezetek éveken át tartó, összehangolt munkájára van szükség –hagzott el a fertődi fórumon, ahol szó esett még a kortárssegítő képzésekről és a szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek munkájáról.

Tóth Anita Lilla

Képriport