CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: VOLT - fesztivál

2005. április 20., szerda 23:22


Újabb világsztárok a VOLT Fesztivál kínálatában

Újabb világsztárok a VOLT Fesztivál kínálatában

Ahogy közeledik a VOLT Fesztivál időpontja, napról-napra újabb világsztárokkal erősödik a VOLT egyébként is rendkívül színes programja. A napokban jelezte, hogy fellép a VOLT-on RONI SIZE és MC DYNAMITE, ugyancsak a VOLT vendége lesz a Depeche Mode-os Andy Fletcher női duója, a brit CLIENT. Szintén a Hűség Városába érkezik egy igazi crossover vonós-csapat, a román származású BALANESCU QUARTET. Mint ismeretes, már korábban elfogadta a szervezők meghívását az Egyesült Államokból érkező THIEVERY CORPORATION, a szintén tengerentúli jazz/hip-hop banda, a US3,  itt lesz SERGENT GARCIA, aki 2002-ben már egyszer fergeteges koncertet adott a Szigeten és hallható lesz az elektronikus alapokra épülő akusztikus jazzt játszó német [re:jazz] is.

Roni Size a modern elektronikus tánczene, közelebbről a drum and bass- és a jungle-szcéna megkerülhetetlen és egyik legnagyobb hatású figurája, a fontosak között is az egyik legfontosabb, az egyenlők között is az egyik első. Miközben izgalmas élő programmal, a zenészeket, énekeseket, MC-ket és DJ-ket felvonultató Roni Size Live formációval koncertezik – mint ahogy tavaly a Szigeten is tapasztalhattuk -, utolsó két lemeze, a 2002-es Touching Down és a 2005-ös Return To V szólómunka: szerethető, táncos absztrakt izgalom várható az idei VOLT Fesztiválon, ahová a legnevesebb brit MC, Dynamite is elkíséri a Mestert.

Balanescu zenéje esetében nem beszélhetünk komolyzenéről, nem beszélhetünk popzenéről, hiszen egyszerre mindkettő: absztrakt, mégis közérthető, elemelkedett és nagyon is a földön járó, úgy hideg és érzelemmentes, hogy közben mégis végtelenül érzelmes. A kvartettjét 1987-ben létrehozó Balanescu egy olyan zenei látásmóddal rendelkezik, amelyre lassan már húsz éve felfigyelt a világ, amely olyan kollaborációkat szült, mint Michael Nyman zeneszerzővel való kapcsolata, aki Peter Greenaway matematikai pontossággal megalkotott festményszerű filmjeit tette teljesen földöntúlivá, de a kortárs zene másik reprezentánsával, Gavin Bryarsszal való kapcsolata is estéket, lemezt ereményezett. íÁm neve hallatán, mi popzene-fanok, leginkább popzenei inspirációira asszociálunk, hiszen a világ az 1989-es Pet Shop Boys-turné vendégeiként ismerhette meg a Balanescu Quartetet, majd a volt Talking Heads-vezető David Byrne-vel és a New York-i avantgárd legendájával, John Lurie-val indult új, ismeretlen területre. Mégis az első igazán nagy szenzáció 1992-es Kraftwerk-műsora volt, vonósnégyesre hangszerelve, és ezzel, a sokak számára “a lehetetlen megkísértésével” Balanescu egyszerre írt poptörténelmet, értelmezte át a vonósnégyes fogalmát, és egy olyan szakadékot kötött össze, a pop, a kortárs zene, az elektronikus zene hallgatói (és készítői) között, amely már évtizedek óta inkább csak elmélyült, minthogy valaki megpróbálta volna áthidalni. Balanescu igazi crossover művész: egy olyan találkozási pont, amely mindannyiunknak ismerős és kedves, mindenkit megérint és magával ragad. Ezért egy kicsit a miénk is. Találkozunk a VOLT Fesztiválon!
 
Retro és electro, azaz new wave és pop, csajok és szintik. Ez a VOLT Fesztivál legfrissebb kínálata.
Sokáig csak annyit tudhattunk, hogy a Client egy angol csajduót takar, Client A-t és Client B-t, akiket a Depeche Mode-tag Andy Fletcher vett pártfogásába és jelentette meg a zenekar mindkét lemezét kiadója, a Toast Hawaii cégére alatt. Tavaly november 20-án már bemutatkoztak nálunk az Events Hallban és végre több is kiderült. Sarah Blackwood, a ’90-es években a Dubstar énekesnőjeként, míg Kate Holmes férjéről közismert, akit Alan McGee-nek hívnak, aki nem más, mint az Oasis és a Coldplay felfedezője. A Client feszes és kemény dobgépekre, a Human League-re emlékeztető electro-slágerekre épül: ennek megfelelően a 2003-as első, címnélküli lemez laptoppal készített vegytiszta retro-electro, míg a tavalyi City című albumnál már producerrel, komolyabb hangszerparkkal felszerelkezve estek neki a slágerlistáknak, hoztak létre Being Boiled névvel sikeres táncestsorozatot a londoni Nothing Hill Arts Clubban. Ez a táncest Sopronban is megelevenedik, emlékeztetve minket arra, hogy a csajok derekán most kúl a régi popperöv, divat a rózsaszín, a citromsárga, és visszajön még a Kajagoogoo-frizura is.

V.V.