CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. november 04., szombat 00:00


48 óra - benne: Kövér 'üvegzsebe'

Forrás: www.comedia.hu
48 óra: innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Kövér "üvegzsebe"


Az utóbbi hetek történései ártanak a kormányzat megítélésének, a kritikák egy része jogos - mondta újságírók előtt szombaton Kövér László, a Fidesz elnöke, amikor a nagyobbik koalíciós partner körül zajló események megítéléséről faggatták. A politikus szerint a megjelenő kritikák másik része azonban az ellenzék azon próbálkozásait szolgálja, hogy - miután nincs mondanivalójuk a társadalom jelentős része számára - előrébb hozzák a választási kampányt. A kisgazda pártelnök javaslatáról, amely a képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállítását indítványozta, úgy fogalmazott: minden olyan javaslatot támogatni kell, amely a politikusok "üvegzsebűvé válását" segíti elő. Nógrádi László közlekedési miniszter balesete kapcsán a Fidesz elnöke ugyancsak kérdésre válaszolva úgy vélekedett: egy politikus mindenért felelős, ami vele történik.- Hogy Nógrádi Lászlónak le kell-e mondania vagy sem, az kizárólag rá és a miniszterelnökre tartozik - hárította el a politikus a miniszter esetleges lemondását firtató kérdést.

Halott 12


Mind a tizenkettő, a Kurszk orosz atomtengeralattjáróból eddig felszínre hozott holttestet azonosították a törvényszéki orvosok a szeveromorszki kórházban.Az Interfax orosz hírügynökség szerint négy tengerész földi maradványait szombaton sikerült azonosítani. Közben a hajó roncsain dolgozó búvárok lyukat fúrtak a Kurszk tengeralattjáró negyedik részlegébe. Igor Babenko, az orosz Északi Flotta szóvivője a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a búvárok előkészítették a videokamerákat, hogy felderítsék az egység belsejét. Vízmintát is vettek onnan, hogy megállapítsák a radioaktivitás szintjét. Ezt követően megnagyították a kezdetben mindössze 12 centiméter átmérőjű lyukat és behatoltak a negyedik egységbe, amelyben konyha és háló volt. Itt a korábbi adatok szerint legalább tizenketten tartózkodtak a szerencsétlenség idején.

Müncheni stadionbajok


A müncheni Építész Kamara egyértelműen elutasítja az Olimpiai Stadion tervezett, részleges tetőátépítését. A bajor miniszterelnök, a főpolgármester, valamint Franz Beckenbauer, a Bayern München labdarúgócsapatának elnöke, egyben a 2006-os világbajnokság szervező bizottságának első embere is a mérnökkamara teljes felújításra vonatkozó tervét támogatja. Rajtuk kívül - a világhírű sátortetős szerkezet "foltozgatása" helyett - az aréna újjáépítését szeretné elérni több mint 15 000 polgár is, akik a népszavazás kiírásához is aláírásukat adták, azonban ehhez ennek a duplája, 30 000 név szükséges. A 69 ezer néző befogadására képes Olimpiai Stadiont az 1972-es ötkarikás játékokra építették, és a tervek szerint a hat év múlva sorra kerülő labdarúgó vb-n a létesítmény adna otthont a nyitómérkőzésnek.

Vendée Globe


Vasárnap rajtol el a franciaországi Les Sables-d'Olonne kikötőjéből a Vendée Globe mezőnye. A világ legnehezebbnek tartott föld körüli vitorlásversenyén - egyedül és kikötés nélkül kell teljesíteni a 25 ezer mérföldes távot - két résztvevő is a Fa Nándor által épített hajóval indul. A magyar hajós az 1992-93-as viadalon 128 nap 16 óra és 5 perc alatt vitorlázta körül a földet és a bravúrnak számító ötödik helyen ért célba. Négy év múlva már nem járt ilyen sikerrel, mert technikai problémák sora akadályozta meg, hogy befejezze a versenyt. Ezúttal a francia Raphael Dinelli indul az akkori 60 láb hosszú hajóval, amelyet természetesen alaposan átalakítottak. A másik Fa Nándor építette vitorlással az orosz Fedor Konyuhov versenyez. Az útvonal Dél-Afrika, Ausztrália, majd a Horn-fok mellett vezet el és az indulók várhatólag 110-140 nap múlva érkeznek vissza Franciaországba. A legutóbbi versenyen mindössze hatan értek célba, a kanadai Gerry Roufs eltűnt a Csendes-óceánon egy viharban.

Meddő a modern nő?


A nők mindennapos munkáját megkönnyítő mosógép, teaforraló vagy hűtőszekrény akár veszélyt is jelenthet a háziasszonyokra: termékenységüket sodorhatja veszélybe. Olasz tudósok szerint a lakásban található elektromos eszközök használata során kialakuló elektromágneses mező ma már akkora erejű, hogy csökkentheti az egészséges petesejtek kifejlődésének az esélyét. A római egyetem orvoscsoportja a Human Reproduction című tudományos szaklapban ismertette kutatási eredményeit. Egereken végzett kísérletek során ismerték fel azt, hogy a rendszeres elektromágneses sugárzásnak kitett egerek esetében a tüszőérés nem megfelelő. Hogy miért, az még nem tudták megállapítani a szakemberek, kutatásuk most annak kiderítésére irányul, hogy milyen folyamatok eredménye a nőnemű egerek szervezetében a termékenység csökkenése. A meddőség nagyon összetett probléma, sok tényező egybeesése idézheti elő a termékenység csökkenését, és ezek minden egyes nő esetében eltérőek lehetnek - fejtette ki Roger Coghill, a dél-walesi Coghill Kutatóközpont igazgatója a Daily Mail című brit lapban. Coghill doktor intézete hasonló témában folytat már több mint 20 éve kutatásokat. Roger Coghill szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az elektromágneses mezők veszélyesek, és minél hamarabb tudatosul ez az emberekben, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy a jövő nemzedékek egészségesebbek legyenek.

Netovi


Möllnben (Schleswig-Holstein) a héten megnyílt Németország első internet-óvodája, amelyben három és tíz év közötti fiuk és lányok játékosan megtanulhatják, hogyan kell használni a komputert és a világhálót. Az óvodába beiratkozó gyerekek mindegyike külön e-mail címet kap, hogy képes legyen elektronikus postát feladni és fogadni. Naponta legfeljebb egy óra az az idő, amelyet a gyerekek a képernyő előtt tölthetnek. Az internet-óvoda a Gerland Mikroelektronika intézményeként jött létre, de minden gyermek előtt nyitva áll. A húszból négy helyet mozgáskorlátozott gyermekeknek tartanak fenn. El akarják érni, hogy a komputer "egészen közönséges játékszer legyen a többi játék mellett" a gyerekek számára - mutatott rá Heike Kaiser, az internet-óvoda vezetőnője. Kaiser szerint eddig 15 gyermek szülei jelezték, hogy érdeklődnek az óvoda iránt. Többnyire a magas beiratkozási összeg okoz problémát a szülőknek. Mivel az internet- óvoda sehonnan nem részesül anyagi támogatásban, ez az összeg jelenleg kétszerese a többi óvodában fizetendőnek. Törekednek azonban rá, hogy szponzorokat találjanak és közpénzekből is támogatáshoz jussanak, s ezáltal csökkenthessék a beiratkozás költségeit.

Compfair díjas Observer


A több mint 70 éve sajtófigyeléssel foglalkozó Observer nyerte a vásár díjat a Compfair 2000 kiállításon. Az Observer Magyarországon egyedülálló, Európában is kivételesnek számító módon a komplex médiafigyelést folyamatosan elektronizálja. Első lépésként megoldotta minden szolgáltatás-típus internetes elérhetőségét, lehetővé téve ezzel mindenki számára a hagyományos szállítási módok kiváltását. Ezen túlmenően forradalmian új megoldásokat kínál az Observer azzal a program-családdal, amellyel teljes egészében először a Compfair-en kívánt bemutatkozni. A szoftverek adatbázisokba rendezik szinte a teljes magyar sajtót, a nyomtatott, az elektronikus és az on-line médiumokat egyaránt. A keresőprogramok segítségével feltárhatók és elérhetők a már megjelent írások, riportok és interjúk. A felhasználók saját igényeik szerint adhatják meg a kulcsszavakat, mivel a kereső rendszerek szabadszavas, szókapcsolatos keresést tesznek lehetővé, rövid idő alatt láthatóvá téve annak eredményét. Fentieken túl nagy előnye még a rendszernek a gyakori frissítés. A nagyméretű adatbázisok igen komoly feladatmegoldást igényeltek mind szoftveres, mind hardveres területen. A szakemberek a fejlesztések során több, a piacon kapható adatbáziskezelőt kipróbáltak, de ezek nem nyújtották a feladatok megoldásához szükséges teljesítményeket. Ezért az Observer vezetése úgy döntött, hogy a mutatkozó kockázatok és nehézségek ellenére saját fejlesztésű adatbázis tároló és kereső rendszert épít fel, amelyek képesek működtetni a sajtó-, rádió-,tv- és on-line- keresőket.

Nokia játék


Az összes kommunikációs csatornát igénybe vevő Nokia Játék Európa 18 országából körülbelül félmillió – ebből Magyarországon több, mint 10 000 - játékossal november elsején elindult. A kaland kezdeteként a játékosok egy reklámban lejátszott jelenetet néztek végig. A jelenetben a baleseti sebészeten az orvosok csak hajszál híján tudták megmenteni egy minden bizonnyal baleset után beszállított fiatalember életét. Ezután a reklám a játékosokat egy weboldalra irányította, ahol további információt szerezhettek a rejtélyes eseményről. Emellett többet megtudhattak a főszereplőről is abban a kitalált történetben, melynek már ok is részeseivé váltak. A játékosok a főszereplő bőrébe bújva, állomásról állomásra haladva újabb és újabb rejtélyekkel és rejtvényekkel találkoznak majd. Eközben folyamatosan kapcsolatban kell maradniuk, egészen a december elsején, pénteken megrendezett döntőig. A kulcsok az összes elképzelhető kommunikációs csatornán, például interneten, televízión, rádión, hangpostán, SMS- en, valamint újságokon és magazinokon keresztül jutnak el a játékoshoz.