CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2005. április 27., szerda 20:35


„Porci Berci barátokat keres”

 „Porci Berci barátokat keres”

Sopronba érkezett a zalaegerszegi gyógytornászok által kidolgozott Gerinciskola. A kisiskolások helyes testtartásának kialakítását és a későbbi gerincbetegségek megelőzését szolgáló egészségmegőrző program elsőként a Lackner Kristóf Általános Iskolában indult el.

A gerincünk csigolyái közt lakó Porci Bercinek Sopronban már félszáz barátja van a Lackner Kristóf Általános Iskola másodikasai között, hiszen itt a gyerekek - Kocsis Erzsébet (Zsóka néni) és Kovács Marietta soproni gyógytornászoknak köszönhetően már jól tudják, milyen és miért fontos a helyes testtartás, ülés, állás vagy cipelés.
A soproni Erzsébet Kórház szakembereitől megtudtuk: 10-ből 8 gyereknek van valamilyen gerinc problémája. A gerincfejlődés hibái, a tartó- és mozgatórendszerek zavarai, az izomegyensúly felbomlása leggyakrabban az iskolakezdéskor kezdődik: a 6-8 éves gyerekek heti 35-40 órát ülnek – a sokszor helytelenül megválasztott - iskolapadban. A gyermekkorban kialakuló helytelen testtartás károsan hat a gerinc fejlődésére és később gerincbetegségekhez vezethet.
Az osztályonként 6-6 alkalommal történő, játékos foglalkozások osztály közösségenként 60 ezer forintba kerülnek, ez az összeg azonban nem a szülőket terheli: az önkormányzattól kapott támogatás mellett a költségeket az iskola állja. Az órákon a gerinc egészségét fenntartó mozgásformákat gyakorolnak a kicsik - a felnőttkori gerincbetegségek megelőzése érdekében. A szakemberek célja, hogy a gerinciskola programja minél több soproni kisiskolást szoktathassanak a helyes testtartásra.

Tóth Anita Lilla