CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. április 28., csütörtök 14:50


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2005. április 28.


Köszöntünk minden érdeklődőt és gazdát a 2005-ös év első növényvédelmi előrejelzése alkalmából. A szőlők fakadnak, vagy már 2-3 leveles állapotban vannak, a fajtától, fekvéstől, tőkekondíciótól függően. Az már látszik, hogy a téli fagyok nem tettek kárt a rügyekben.

Gőzerővel zajlik a gyomirtás: „kiszőrösödött a soralj”, a zöldellő gyomok már megfelelő felülettel rendelkeznek a gyomirtó-szer felvételéhez, de a csírázásgátló hatóanyag még lejut a földfelszínre. Egy jól sikerült kezeléssel 2-3 hónapig tisztán tartható a soralj. Fokozottan figyelni kell a pótlások érzékenységére! Takarással és irányított permetezéssel el kell kerülni, hogy a korábban fakadó hajtásokra, vesszőkre jusson a gyomirtó!

A rügyekre és a már kifakadt hajtáskezdeményekre tavasszal 2 rovarkártevő jelenthet veszélyt: erdővel szomszédos területen kiodvasíthatta a rügyeket az ékköves araszolólepke hernyója. Mindenhol megjelenhetnek a most rajzó cserebogarak. Jelentős kárt csak elhúzódó fakadás esetén és csak helyenként okoznak. Védekezni ott érdemes ellenük, ahol a rügyek 10-15%-a károsodott. /gyomormérgek, pl. Bancol/

5-10% alatti atkakár alatt megfelelően gyéríti a populációt egy nagyadagú (8-10 kg/ha) elemi kénkészítménnyel történő kezelés. Komolyabb kártételnél érdemes speciális atkaölőt használni (Envidor, Magus, Flumite ). A döntéssel érdemes kivárni a 2-3 leveles fejlődési stádiumot, mert a halovány, cérnavékony hajtások egyértelműen atkatünetek, de a vesszők rövid ízközű, cikk-cakkos, seprűs fejlődését bórhiány is okozhatja.


Sopron, 2005. április 28.

Hollósy Attila sk.
növényvédő mérnök
30-243-7795