CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. április 28., csütörtök 22:30


5 milliárd forintos beruházás

5 milliárd forintos beruházás –
Nem kerülhet többé szennyvíz a Fertő-tóba

A 2004 augusztusában indult, 15,7 millió euró összköltségű Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program újabb mérföldkőhöz érkezett. Április 28-án délelőtt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Walter Dezső Sopron M.J.V. polgármestere a soproni szennyvíztisztító telepen elhelyezték a munkálatok megkezdését jelképező alapkövet.

Az Európai Unió ISPA alapjának 50%-os, a Magyar Állam 40%-os és a Soproni Önkormányzat 10%-os támogatásával megvalósuló beruházás várhatóan 2006. december végéig tart. A befejezést követően a soproni csatornahálózat korszerűsödik és kibővül a városban eddig csatornázatlan területekkel, valamint a városon kívüli északi és déli területekkel. Az új csatornázott területek mellett Sopronon kívül – Kópháza, Fertőrákos, Ágfalva, Harka és Sopronkőhida szennyvize is a soproni rendszerbe kerül és a felújított, átépített szennyvíztisztító telep fogja kezelni. A jelenlegi korszerűtlen sopronkőhidai telep megszűnik, a fertőrákosi szennyvíztisztító-telep kisebb átalakítás után a jövőben előtisztítóként és kiegyenlítő tározóként fog üzemelni, a kezelt vizet innen vezetik át a soproni telepre utótisztításra.

A szennyvíztisztító átépítése során 57 különböző létesítményt kell építeni. A víz tisztítására és a keletkező iszapok kezelésére szolgáló vasbeton műtárgyak összes térfogata megközelíti a 27.000 m3-t, ami több mint 13 db olimpiai versenyuszoda méretével egyezik meg.

A kivitelezők a technológia kialakítása során különös gondot fordítanak a szaghatások minimalizálására. Ennek érdekében a tisztító műtárgyak és berendezések jelentős részét lefedik, a használt levegőt biofilterekben tisztítják, illetve az iszapkezelést zárt technológiai egységekben valósítják meg.

Külön fontos eleme az eljárásnak, hogy a víz tisztítása során melléktermékként keletkező iszapból megújuló energiaforrást, biogázt és a mezőgazdaságban értékes komposzt anyagot állítanak elő. A keletkező napi 1500 m3 földgázzal egyenértékű biogázt gázmotorban hasznosítják, ami a telep hőenergia és villamos energia igényének jelentős részét fedezi majd. A tisztítótelep kapacitása napi 21.000 m3, ami távlatilag is elegendő lesz a régióban keletkező szennyvizek tisztítására.


Persányi Miklós miniszter Úr ünnepi beszédében elmondta :

„A környezetvédelmi és vízügyi tárca idei programjának megalkotásakor a biztonságos környezet megteremtését tűztük célként magunk elé. A cél elérése érdekében pedig jelentős lépéseket is teszünk, országszerte a Sopronihoz hasonló nagy beruházások zajlanak 2005-ben.”

Kiemelte továbbá:

„A biztonságos környezet azt jelenti, hogy nem csak az embereket védjük a természeti csapásoktól, hanem a természetet is védjük az emberi tevékenység ártalmaitól. Így válhat fenntarthatóvá a fejlődés, és biztonságossá nem csak a környezet, hanem az ország jövője is!”

„Ilyen méretű környezetvédelmi beruházásra még nem volt példa a Soproniak életében”- kezdte beszédét Walter Dezső polgármester és hangsúlyozta: „hiszem, hogy az ilyen jellegű beruházásoknak köszönhetően a város vérkeringése is felgyorsul és az új, beépíthető területekkel együtt nő a befektetési kedv is”. „A Program során hosszú távra megoldjuk a szennyvízkezeléssel járó Uniós elvárásokat, a korszerű technológia segít megóvni a talaj és az ivóvízbázis tisztaságát, a Fertő-Hanság és a Fertő-tó egyedülálló természeti kincseit. Remélem a hosszú távú eredményeinkből mindenki részesül majd, hisz a térség fejlesztése, vizeink és a levegő tisztasága nem csak a mi ügyünk…”.