CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. május 04., szerda 23:19


A Fertő-táj Világörökség hírlevele - 2005. május 2.


Fertő-táj Világörökség

2005. május 2.
aktuális híreink:

Emlékezés a legnagyobb magyarra

1860. április 7-éről 8-ára virradó éjjel tragikus és máig vitatott körülmények között hunyt el gróf Széchenyi István. Halála évfordulójának alkalmából, Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke és

Udvardi Imréné Nagycenk Önkormányzata közös ünnepi megemlékezést szervezett. A rendezvényre meghívást kapott Mádl Ferenc köztársasági elnök is, aki hivatalos elfoglaltsága miatt csak április 25-én tudta a meghívást elfogadni. A Magyar Köztársaság elnöke és Ivanics Ferenc ünnepélyes keretek között felavatták a kastély díszkivilágítását, előtte pedig a nagycenki óvódások és iskolások adtak műsort.

Világörökség Napja

A Fertő-táj 2001-ben kultúrtáj kategóriában került az UNESCO világörökség listájára. A kitüntető cím elnyerését dokumentáló diploma átadóünnepségre 2003. május 18-án Fertődön került sor. Ebből az alkalomból rendezzük meg idén május 18-án a világörökség napját. Ezen a napon több kulturális intézmény is ingyenes látogatható lesz a Fertő-táj lakóinak.

A helyiek megtekinthetik ezen a napon a fertődi és a nagycenki kastélyt illetve a fertőszéplaki és a fertőhomoki tájházakat. Ellátogathatnak a fertőrákosi kőfejtőbe is. Mindezt ezen a napon belépődíj fizetése nélkül.A Fertő-Hanság Nemzeti Park az ünnep alkalmából ingyenes madárnéző túrát szervez 14 és 16 óra között. Találkozó a Kócsagvárnál, látcső szükséges.További info: Szabó Renáta, tel.: 537-620.

A fertőszéplaki világörökség központban 17.00 órakor Ivanics Ferenc elnök nyitja meg a Világörökségeink kiállítást, majd Buday Ilona műsora következik és végül a Jandl Kálmán, a Vincellér Ház, és Taschner Kurt kóstoltatja a Fertő-táj legkiválóbb borait.

Kérjük használjátok ki ezt az alkalmat és csodáljátok meg a Fertő-táj kincseit!

„Legendárium”

ifjúsági pályázat diákok részére az Esterházy-kastélyban

A Műemlékek Állami Gondnoksága célul tűzte ki az utolsó Eszterházán élt Hercegné, Cziráky Margit grófnő életének feldolgozását és emlékének felelevenítését. A történeti kutatások során fellelhető emlékek mellett, szeretnénk a még szájhagyomány útján fennmaradt történeteket, legendákat összegyűjteni és az utókor számára megőrizni.

E munkába kívánják bevonni az ifjúságot egy pályázat formájában, melynek célja a még élő legendák és történetek összegyűjtése és bemutatása. Nem tudományos dolgozatokat várnak, a hitelességét nem vizsgálják, csupán szeretnék a még ismert emlékeket dokumentálni és a jövő nemzedékében az érdeklődést felkelteni a velünk élő történelmünk iránt.

A pályázatokat az Esterházy-kastély 9431 Fertőd J. Haydn u. 2 címre folyamatosan várják „Legendárium” megjelöléssel, beadási határidő 2005. június 5-e.
Az ünnepélyes eredményhirdetést a tervezett Margit Napi ünnepségen 2005. június 11-én rendezzük az Esterházy család részvételével, Herceg Esterházy Antal családfő fővédnökségével. A díjazottakat értékes könyvekkel, hangversenybelépőkkel jutalmazzák. A pályázat szakmai felelőse Lajber Gabriella múzeumvezető.

Soproni Borünnep

Idén május 28-29-én kerül megrendezésre a "Soproni Bornapok" a város egy jelentős rendezvénye, mely a Soproni Borvidék jellegzetes borait mutatja be az érdeklődőknek. A Borünnep ideje alatt a helyi és környékbeli boros gazdák mérik jóízű boraikat, ezalatt a színpadon fúvószenekarok, tánccsoportok, énekkarok szórakoztatják a közönséget.

A rendezvény belépője a kóstolópohár, mely kedves emlék az ünnepségről és jó szolgálatot tesz a nap során a kóstolásoknál.

Látogassatok el Ti is a Borünnepre!

Gyalogtúra

A Perkovátz-Ház Baráti Köre az egykor volt Sopron vármegyei hagyomány szellemében gyalogtúrát szervez május 14-én szombat, Fraknóra.

Program: 8.00 óra: Széchenyi tér - Fehér úti tó: autóbuszokkal

8.30 óra: Fehér úti tó - Asztalfő - Rozália kápolna - Fraknói vár: gyalog

17.30 óra: Fraknói vár - Sopron: autóbuszokkal

Részvételi díj: 700Ft/fő

Diákoknak és nyugdíjasoknak 450 Ft/fő

Részletes információ és jelentkezés a Perkovátz-Házban

Tel.: 99/316-839

Falusi Turizmus Egyesület Találkozója

A Győr_Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület 2004. április 11-én 16 órakor tartotta választmányi ülését, valamint szokásos havonkénti összejövetelét Fertőhomokon, a Márk Vendégházba.

Az összejövetel fő témája a minősítés megoldása, az idegenforgalmilag is érdekes rendezvények koordinációja és a térségi kapcsolatok elmélyítése volt. A rendezvényen részt vett Horváth Attila polgármester és Taschner Tamás ügyvezető.

Bodzavirág

2005. május 29-én 4. alkalommal kerül megrendezésre a Bodzavirág-fesztivál.

A rendezvényen a látogatókat színes programmal és bodzavirágból készült finomsággal várják a szervezők. A fő cél a hagyomány teremtés mellett a világörökségi tudat elmélyítése.

Építészfórum

A Fertő-táj, amely 2001-ben elnyerte az UNESCO világörökség címét, óriási lehetőség az itt élő embereknek, a turizmusnak. A tájat fejlesztenünk kell, de ugyanakkor meg is kell őriznünk, hogy átadhassuk unokáinknak az örökséget.

A Fertő-táj Világörökség fenntartható fejlődésében különösen nagy szerep hárul az építészekre, építész mérnökökre, építési vállalkozókra, ezért szerettünk volna velük a világörökségi címből fakadó követelményeket és eljárási rendeket megismertetni. Mindezek értelmében Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke 2005. április 27-én fórumot hívott össze, ahol neves szakemberek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők.

A fórumra meghívást kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Megyei és Területi Főépítész Irodák, Megyei Építész Kamara, Fertő-Hanság Nemzeti Park, az OLÉH képviselői, a MÁG képviselője. Ezúton tudatjuk, hogy a kezelési tervhez továbbra is várjuk az észrevételeket. A kezelési terv zip formátumban letölthető a www.fertotaj.hu weboldalról az Egyesület menüpont alatt.

Iskolanap Fertőszéplakon

2005 április 29-én tartották Fertőszéplakon az Iskolanapot, melynek a Világörökség Egyesület is aktív részese volt. A rendezvényen Andrássy Péter a Fertő-táj honorarius curatora tartott előadást a Fertő-táj élővilágáról, kiemelve elsősorban azokat az állatokat és növényeket, melyek kevésbé ismertek. Ezúton köszönjük Andrássy Péter előadását!

E havi kérdéseink főleg a játékos kedvűeknek szól, a cél, hogy edzésben maradjunk!

A Világörökség Napját miért május 18-án ünnepeljük?

a) mert egy évvel ezelőtt ezen a napon került sor a cégbírósági bejegyzésre

b) mert 4 évvel ezelőtt, ezen a napon kerültünk fel az UNESCO világörökségi listájára

c) mert 2 évvel ezelőtt, május 18-án került sor a kitüntető cím elnyerését dokumentáló diplomaátadó ünnepségre

A helyes válaszokat továbbra is a fertotaj@mail.datanet.hu címre várjuk!

Múlt havi feladványunk:

Melyik Fertő-táji településen található az egész világon egyedülálló Kristálymúzeum?

Helyes megfejtés:

Fertőrákos

A leggyorsabb, helyes megfejtők:

Kovacsics Zsolt, Fertőd

Hillebrand Barbara, Sopron

Dr. Nagy József, Sopron

Köszönjük mindenkinek a részvételt!


Kapcsolódó linkek: www.vilagorokseg.hu http://whc.unesco.org/sites/772rev.htm

http://www.ferto-hansag.hu/

Szerkesztők: Taschner Tamás, Kőfaragó Tímea 9436, Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 43

Tel: 99/537-140 Fax: 99/537-141

Hírlevél lemondás_____ : fertotaj@mail.datanet.hu

© Fertő-Táj Világörökség Egyesület – (fBR) VNÁD 2005. All rights reserved.