CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. május 05., csütörtök 12:04


Ágoston Ernő A HAP Galériában

Ágoston Ernő A HAP Galériában

A HAP Galériában 2005. április 28-án 18 órakor nyílt meg Ágoston Ernő (1889-1957) soproni festőművész és grafikus életmű-kiállítása. A mintegy negyven festményt és grafikát bemutató tárlat 2005. május 20-ig lesz látogatható hétköznap 14-19 óráig Budapesten, a II. kerület Margit körút 24 szám alatt.


A festőművész és Füredi Oszkár építész - akinek a kiállítása április 22-ig volt látható a HAP Galériában - jó barátok voltak, ezért bontotta meg a Galéria azt a hagyományt, mely szerint évközben építészeti kiállításokat rendez, a képzőművészeti kiállításokra pedig nyaranta kerül sor.


Ágoston Ernő a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károly és Réti István tanítványa volt. A főiskola után visszatért Sopronba, ahol haláláig élt. Kezdetben a Laehne intézetben tanított rajzot, az 1920-as években részt vett budapesti tárlatokon, 1924-ben elnyerte az állami grafikai nagydíjat, és 1926-ban a Székesfőváros díját. Szerteágazó munkássága során tervezett üvegablakokat, falfestményt, 1938-ban kifestette a Kópházi Búcsújáró templomot.

Legjelentősebbnek mégis grafikai munkáit tekinthetjük, és késői éveinek pasztell képeit. Szerepet vállalt a város művészeti életében, haláláig vezette a Soproni Képzőművészeti Szabadiskolát (1947-57), útjára indítva napjaink számos jelentős művészét.


A kiállítást Ágoston Ernő egykori tanítványai nyitották meg, akik ma neves képzőművészek, építészek.