CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2005. május 05., csütörtök 12:05


Pollencsúcs

Pollencsúcs
 
Közeledik a parlagfű szezon és a virágzó növények által kibocsátott, megnövekedett pollen-koncentráció miatt egyre több embernél jelentkeznek allergiás tünetek. A szénanáthától vagy az asztmától a lakosság mintegy ötöde szenved, a soproni kórház szakrendelését is egyre többen keresik fel allergiás tünetekkel. A kellemetlenségek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők, ám a szakemberek inkább a megelőzésre hívják fel a figyelmet.

Polleneknek nevezik azokat a levegőben lévő kis növényi szemcséket, amelyek az allergiás megbetegedéseket okozzák. A tüsszögés, viszketés és a különböző gyulladások minden ötödik felnőtt és minden negyedik tizenéves életét keserítik meg ezekben a hónapokban, hiszen egyidejűleg virágzik a nyír, a kőrös, az éger, a fűz, a pázsitfélék; de allergiás tüneteket válthat ki a por, az állati szőr vagy az atka is.

Dr. Fónay Károly, az Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa kérdésünkre elmondta: „A kutatások azt igazolják, hogy azok a gyerekek, akik 3-6 hónapos korukban – még egyéves koruk előtt - porban játszanak, amikor az immunrendszer kifejlődik, azoknak sokkal kisebb az esélyük, hogy allergiások legyenek, mint aki fölé egy védőbúrát tesznek.”
A már kialakult allergia tünetei gyógyszerrel hatékonyan enyhíthetők, de a szakemberek a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. Az egyik legerősebb allergén, a parlagfű pollenje például akár 150 km-es távolságba is képes eljutni, ellene az egyetlen védekezés az irtás. A parlagfű igazi „támadása” júliusban várható, ám a védekezést már a virágzás előtt meg kell kezdeni, mert elterjedése csak folyamatos munkával előzhető meg.

Tóth Anita Lilla