CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. május 05., csütörtök 13:22


2005. május 5.

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés
május 5.

Az elmúlt héten 17,5-18 0C közötti átlaghőmérsékletet mértek az állomások a borvidéken. A lehullott csapadék 8-16 mm között változott. Hétfő délután az Fertőendrédi állomás 34,5 0C os heti csúcsot mért.


A most jellemző 3-5 leveles fejlettségi állapotban már jól meg lehet ítélni, hol van szükség az Ausztriában általánosan elvégzett fakadás utáni kénes lemosásra. Így két károsító ellen lehet egy menetben korán védekezni: A nagy dózisú /1 %-os/ kén elpusztítja a kordonkaron és a rügyekben áttelelt lisztharmatképleteket, s egyúttal jelentősen gyéríti az egyenetlen fakadást okozó atkaállományt. Ha az ültetvényben előfordul ESCA-fertőzés, továbbterjedését lemosásszerű rezes kezeléssel gátolhatjuk.

Nagy izgalmat váltott ki az erdészeti kártevőként ismert gyapjaslepkék tömeges megjelenése az erdős területek melletti és a szélirányba eső ültetvényekben. Új veszélyforrásról lévén szó, nehéz megítélni, okoznak-e gazdaságilag jelentős kárt a fél-egy cm-s hernyócskák a levelek hámozgatásával. Mi nő gyorsabban, a hernyó vagy a szőlő? Az már látszik, hogy a gyümölcsfákon igen komoly lombveszteséget okoztak, és okoznak folyamatosan.

A védekezéshez /ha egyáltalán szükség lesz rá/ várjuk meg, míg nagyobb lombfelületet fejleszt a szőlő, hogy a folyamatos hernyóberepülés miatt előnyösebb hosszabb hatástartamú készítmények kifejthessék hatásukat. A gyapjaslepkék ellen használhatóak a szőlőmolyok ellen is használt rovarölők, főleg a kitinszintézis-gátlók,/Alsystin, Dimilin,stb./ vagy a kis kiszerelésben is kapható kloronikotinilek. /Mospilan, Actara, stb./

Sopron, 2005. május 5.
Hollósy Attila sk.
növényvédő mérnök
30-243-7795