CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 05., csütörtök 19:00


A Corvinus Rádió hírei

Nemzetközi hírek

Parlamenti választás Angliában

Hazai hírek

Parlamenti vitanap
Nemzeti Ösztöndíjprogram
Kárfelmérés Tokaj-Hegyalján
Cross motoron a megyei rendőrök
Vízminőség felmérés
MSZP kampány Sopronban
Képviselőjelöltjeink "összefogtak"

Az időjárásról

A várható időjárásról

Parlamenti választás AngliábanMindhárom nagy parlamenti párt vezetői leadták voksukat ma délutánig a reggel kezdődött nagy-britanniai parlamenti választáson, amelynek fő esélyese az utolsó közvélemény-kutatási adatok szerint is a nyolc éve kormányzó Munkáspárt. A The Times által ma közzétett, az eddigi tendenciákat összefoglaló utolsó felmérés 37,9 százalékot jósolt a Munkáspártnak, 4,1 százalékponttal kevesebbet, mint amennyit a kormányzó baloldal a 2001-es választáson szerzett. Ha ez a jóslat helytállónak bizonyul, Tony Blair kormányfő az utóbbi évtizedek legalacsonyabb szavazatarányával újíthatja meg kormányfői mandátumát.

Parlamenti vitanapMegváltoztatta a Fidesz frakció az általa kezdeményezett parlamenti vitanap címét, ezért a szabaddemokraták mégis részt vesznek a szerdai ülésen. A vitanap címe az lesz, hogy Mit teljesített három év alatt a Medgyessy-Gyurcsány kormány. Ezt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke közölte, a házbizottsági ülés után. A négy frakció egyetértett abban, hogy a jövő hét első három napján, majd a pünkösdhétfőt követő kedden és szerdán tanácskozzon a parlament. Jövő hétfőn szavaznak a képviselők egyebek közt a felsőoktatási törvényjavaslat módosításairól - hangzott el a házelnök tájékoztatóján.

Nemzeti ÖsztöndíjprogramAz Oktatási Minisztérium kiírta a Nemzeti Ösztöndíjprogram négy pályázatát, amelyre június 15-ig lehet jelentkezni. Ezt Batiz András kormányszóvivő jelentette be budapesti tájékoztatóján. A kezdeményezéssel legalább 20 ezer hátrányos helyzetű gyerek továbbtanulási esélyei növekednek, a tárca egyben támogatja a pedagógusok többletmunkáját is. A különböző programok pénzzel segítik a rászoruló gyerekeket és a tanárokat.

Kárfelmérés Tokaj-HegyaljánJavában folyik a kárfelmérés az özönvízszerű eső sújtotta Tokaj-Hegyalján, a szakemberek több százmilliós kárról beszélnek. A kabinet a szerdai kormányülésen dönt a konkrét pénzekről a károk ismeretében - jelentette be a helyszínen tartózkodó belügyminiszter. Lamperth Mónika közölte: még ma 35 millió forint gyorssegélyt utalnak át Mád községnek és a kormány 100 millió forintos kamatmentes hitelt garantál az újjáépítéséhez. Mádon tegnap egy férfit elsodort az ár, később édesanyja is életét vesztette: sokkot kapott fia halálhírére. A községben 182 házat öntött el az ár, 26 embert kellett kiköltöztetni. Hat közeli faluban csaknem kétszáz házat öntött el a hegyoldalról lezúduló víz. A pusztítást a hirtelen leesett 10-12 centiméternyi csapadék okozta. Fakivágást nem végeztek a környéken.

Négy cross-motort helyezett üzembe a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr főkapitányság . A négyből egy a soproni, egy a mosonmagyaróvári, kettő pedig a győri állományhoz került. Préts Sándor rendőr ezredes, a megyei rendőr főkapitányság közlekedési osztály vezetője rádiónknak elmondta: A kétkerekűeket jelenleg csak bérli a rendőrség, mert áruk egyenként megközelíti az egymillió forintot

Vízminőség felmérésA vas megyei ÁNTSZ megvizsgálta a természetes vízek állapotát. Az eredményről Pollhammer Lászlóné, közegészségügyi felügyelő számolt be
A GYMS megyei ÁNTSZ is megvizsgálta a megye szabad strandjainak vízminőségét. Paller Judit, megyei tiszti főorvos rádiónknak elmondta: a mintákat levették,azok elemzése jelenleg is tart. Eredmény a következő napokban várható.

MSZP kampány SopronbanAz MSZP helyi választási kampányának részeként tegnap Kránitz László képviselő és Csák Ferenc képviselő - jelölt Szekeres Imrét, a párt elnökhelyettesét látta vendégül Sopronban. Szekeres Imre arra kérte a választópolgárokat, hogy május 8 - án minél többen menjenek el szavazni, egyben kiemelte Csák Ferenc érdemeit:
Szekeres Imre ezt követően bejelentette: elfogadja Hiller István felkérését és aktívan részt vesz a párt 2006 -os választási programjának, illetve kampányának tervezésében, összehangolásában.

Képviselőjelöltjeink "összefogtak" Nagy Tamás, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje tegnap egyeztető fórumra hívta az időközi választásokon induló 6 másik országgyűlési képviselőjelölt társát, hogy a választási eredményektől függetlenül megvitassák, melyek azok az alapvető kérdések, amelyekben egyetértenek és a jövőben együtt tudnak működni Sopron város fejlődése érdekében.
A találkozón Firtl Mátyás, a Fidesz KDNP és Csák Ferenc, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje nem tudott részt venni, pártjaik elnökségi tagjainak soproni látogatása miatt, de levélben támogatásukról biztosították jelölt - társaikat. A fórumon megjelentek közül egyedül Sárdy Barbara, a MIÉP országgyűlési képviselőjelöltje nem írta alá az együttműködési nyilatkozatot. Mint elmondta a jelöltekkel személy szerint semmi baja nincs, de hozzátette, idézem: "Nem látom értelmét, hogy egyéni vesszőparipákat megerőszakolva gyártsunk egyfajta öszvért, nem érzem, hogy egy ilyen közös nyilatkozat szignálásával kellene bizonyítanom a városom és az országunk iránt táplált féltést és szeretetet."

A várható időjárás
A több-kevesebb napsütés mellett délnyugaton és északkeleten eső, zápor, egy-egy zivatar is várható. Holnap elsősorban keleten lesz csapadék. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül, majd megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 7, 12, holnap délután 14, 19 fok között valószínű.