CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 09., hétfő 16:06


A Corvinus Rádió hírei



Hazai hírek

Firtl Mátyás a Fidesz-KDNP jelöltje lett Sopron országgyűlési képviselője
A magyar írásbeli érettségikkel folytatódnak a kétszintű vizsgák
Felmérték az özönvíz okozta károkat Tokaj-hegyalján
Átalakul a betegbiztosítás?
Ma dönt a Magyar Rádió Rt. új elnökéről a közszolgálati médium kuratóriuma.
Intézkedő rendőrökre támadt egy 40-50 főnyi csoport vasárnap este Örkényben
Halálos balesetet szenvedett egy magyar hegymászó
Szentendre belvárosában álrendőrök raboltak ki egy pénzszállítót.

Az időjárásról


A várható időjárásról


Sikeresen zárult az országgyűlési választások 2. Fordulója Sopronban és környékén. Érvényes és eredményes volt az időközi országgyűlési választás Győr-Moson-Sopron megye 7-es számú választókerületében, ahol a második fordulóban a névjegyzékbe vett polgárok 26,63 százaléka adta le voksát, így nem egészen 500 szavazaton múlott a választás sikeressége. Sopront, valamint Kópházát, Ágfalvát, Harkát és Fertőrákost a Fidesz-KDNP színeiben induló Firtl Mátyás képviselheti az ország házában, miután a szavazatok 71,77 százalékát gyűjtötte be. A szocialisták által indított Csák Ferencre a választók 17,7 százaléka szavazott, míg a harmadik helyre 3,87 százalékkal az MDF-es Nagy Tamás érkezett be. Sárdy Barbara a MIÉP-nek 3 százalékot hozott, megelőzve a szabad demokrata Kóczán Zoltánt, aki 2,24 százalékot ért el. Friedl László Mihály 0,73 százalék, a Jobbikos Kirkovits Balázs 0,71 százalékot jegyzett. Ez egyelőre nem hivatalos végeredmény, hiszen egy választópolgár Berlinben adta le voksát, ezért a hivatalosra valószínűleg csütörtökig kell várnunk. Azt azonban már semmiképpen nem befolyásolhatja a külföldön leadott szavazat, hogy Szájer József megüresedett helyét Firtl Mátyás foglalhatja el.
Firtl Mátyás, immár Sopron ogy-i képviselője megköszönte a választóknak az erdeményes választást, és legfontosabb feladatának a térség érdekeit eredményesen képviselő parlamenti munkát nevezte az adott interjúiban.

A magyar írásbeli érettségikkel folytatódnak a kétszintű vizsgákA magyar írásbeli érettségikkel folytatódnak a kétszintű vizsgák
Emelt szinten több, mint háromezren középszinten 87.500-an adnak számot négy év alatt szerzett tudásukról - közölte az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője. A diákoknak idén teljesen új típusú feladatokat kell megoldaniuk a vizsgákon,- a tételeket ma reggel ezért nem olvassák be a televízióban és a rádióban, csak késő este a Magyar Televízióban ismertetik a feladatokat, illetve a tárca honlapján teszik közzé a vizsgát követő napon reggel 8 órától.
A diákok döntő többsége a középszintű maturát választotta, emelt szinten csupán valamivel több mint 3000-en érettségiznek. Középszinten a vizsga két részes: a szövegértési feladatokra 60 perc áll rendelkezésre. Ezután szövegalkotási feladatként három tétel közül választhatnak a diákok, a megoldásra 180 percük van.
A diákok a vizsgára az előző évektől eltérően nem vihetnek be irodalmi szöveggyűjteményt. Újdonság viszont, hogy lehet helyesírási szótárt használni, ezt a vizsgáztató intézménynek kell biztosítani.
Az érettségik kedden a matematika írásbeli vizsgákkal folytatódnak.

Tokaj-hegyalja hat településén 307 millió forintos kárt okozott a szerdai felhőszakadás és áradás - közölte a helyreállításért felelős kormánymegbízott. Szabó György, a térség országgyűlési képviselője a kárfelmérés befejezése után elmondta, hogy a legsúlyosabb a helyzet Mádon, ahol legalább 234 millió forintot kell majd a helyreállításra fordítani. Hozzátette: a kormányzat teljes egészében megtéríti az önkormányzati tulajdonban keletkezett károkat, míg 90 százalékban állja a biztosítás nélküli lakóépületek helyreállításának költségeit.

Átalakul a betegbiztosítás? Gyurcsány Ferenc a köztelevízióban az egészségügyet érintő javaslatokról szólva hangsúlyozta, hogy a kormány valóságos biztosításon alapuló egészségügyi rendszert akar létrehozni. A biztosítottak saját biztosítási kötvénnyel rendelkeznek majd, amely rögzíti, hogy a befizetett pénzért cserébe milyen szolgáltatás jár.
A miniszterelnök leszögezte, hogy nem lesz osztogatás a választások miatt, és kijelentette, hogy a száz lépés politikájának keretében megvalósítandó intézkedések a középosztályhoz tartozókat és az oda törekvőket kívánják támogatni.

Ma dönt a Magyar Rádió Rt. új elnökéről a közszolgálati médium kuratóriuma. Az elnök személyére kétharmados szavazataránnyal a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége tesz javaslatot. A parlament által delegált testület tanácskozása után ül össze a civil szervezetek küldötteivel kiegészült nagykuratórium, amelynek szintén kétharmados többséggel kell a javasolt pályázó mellé állnia, hogy eredményes legyen a választás.

Intézkedő rendőrökre támadt egy 40-50 főnyi csoport vasárnap este Örkényben - közölte a dabasi rendőrkapitányság. A rendőrök egy körözött férfit követtek, aki beszaladt az egyik házba, ahol egy 40-50 fős rokoni társaság oltalmat nyújtott neki. Az ünneplők rátámadtak a rendőrökre, akik csak az erősítés megérkeztével, figyelmeztető lövések leadásával tudták megfékezni a támadókat. A rendőrség hat férfit előállított, de a körözött személyt nem sikerült elfogniuk

Halálos balesetet szenvedett egy magyar hegymászó a felső-ausztriai Hallstatt közelében. Az osztrák hatóságok tájékoztatása szerint a 38 éves szombathelyi férfi a heves eső és hóesés ellenére indult el egy nehéz útvonalon megfelelő biztosítás és védősisak nélkül. A magyar hegymászó mintegy 1340 méteres magasságban elvesztette egyensúlyát, és húsz métert zuhant. A súlyos fejsérüléseket szenvedett férfit egy osztrák helikopteres mentőcsapat találta meg. Kórházba szállították, de már nem tudtak segíteni rajta.

Szentendre belvárosában álrendőrök raboltak ki egy pénzszállítót. A rendőrség lezárta a városból kivezető utakat. A Pest megyei rendőrség sajtóügyeletese elmondta: az OTP-be tartó pénzszállító nem talált parkolót, ezért körözni kezdett. A Duna-sétányon a pénzes autó elé állt egy szürke kocsi, amelyből két sárga mellényes, magát rendőrnek kiadó férfi szállt ki. Azt állították, hogy valaki el akarja rabolni a szállítmányt, ezért annak átadására kérték a sofőrt, aki teljesítette a kérést. Ezután az álrendőrök elhajtottak. Egyelőre nem tudni, hogy a rablók mennyi pénzt vittek el Szentendrén.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon hétfőn a napsütést többször zavarja felhősödés és elszórtan záporok alakulnak ki. Élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 12, 17 fok körül alakul. Késő este 9, 11 fok várható.
Tokaj felett apad, alatta árad a Tisza, ezért Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is első fokú az árvízvédelmi készültség. Szolnoknál a Tisza elérte a harmadfokú árvízvédelmi fokozatnak megfelelő 800 centiméteres vízszintet. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakembere elmondta, hogy a Hortobágy-Berettyó lassan apad, de még olyan a magas a vízszint, hogy a folyón másodfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani. A térségben több mint 7200 hektár földet borít belvíz.