CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 10., kedd 14:04


A Corvinus Rádió hírei

Nemzetközi hírek

Begyógyítani a II. világháború okozta sebeket
Csak a csoportot ismerjük
Győzelem napi események


Hazai hírek

Nem kell megismételni a magyar érettségit
Az egészségügyi rendszer átalakítását tervezi a kormányfő
Magyar segítség Romániának
A Mentők Napja
Nem sikerült elnököt választani a Magyar Rádió élére
Lebukott cigarettacsempészek
Lemondott Gémesi György
Meghosszabbodott a területalapú támogatása igénylésének határideje

Az időjárásról


A várható időjárásról


Begyógyítani a II. világháború okozta sebeket
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder egyaránt feladatának tartja, hogy segítsen begyógyítani a második világháború okozta sebeket. A német kancellár mind maga, mind pedig hazája számára nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy meghívást kapott Moszkvába, a nácizmus feletti győzelem ünnepségeire. Putyin és Schröder egy közös interjúban kijelentette: a történelem tanulságainak a nemzetközi közösség egyesítését és összefogását kell szolgálniuk.

Csak a csoportot ismerjük
Irak nyugati részén túszul ejtettek egy japán férfit, amikor rajtaütöttek egy konvojon. Az emberrablást az Anszár asz-Szunna nevű csoport vállalta magára, és azt állítja, hogy négy másik külföldit, és az őket kísérő 12 iraki fegyverest megölték. Internetes közleményük szerint a 44 éves japán egy amerikai katonai támaszponton dolgozik Irakban. Az Anszár asz-Szunna tagja követte el a múlt heti öngyilkos merényletet az észak-iraki Erbílben, egy rendőrségi toborzóiroda előtt, ahol 50 ember vesztette életét.
Bagdad belvárosában újabb pokolgépes merényletet követtek el. Egy biztonsági illetékes szerint ezúttal is autóba rejtették a bombát, amit a sofőr magával együtt robbantott fel. A belügyminisztérium közlése szerint legalább hét ember vesztette életét, és 16-an megsérültek. Az első jelentések úgy tudják valamennyien irakiak. A robbanás megrongált több parkoló autót, a környező házak ablakai kitörtek, a kerület felett nagy, fekete füst látszik.

Győzelem napi események
Moszkvában a világ 53 állam és kormányfője vett részt a győzelem-napi ünnepségeken, a II. világháború végének 60. évfordulója alkalmából. A minden korábbinál nagyobb szabású megemlékezéseken a győztesek és a legyőzöttek a megbékélés jegyében együtt ünnepeltek. Az ünnepségeken hazánkat Mádl Ferenc képviselte. Az államfő méltatta a szövetségesek és a szovjet nép érdemeit, de hozzátette: Magyarországon sokan azt várják, hogy Jelcin volt elnök bocsánatkérésén túlmenően is kövessék meg a sztálini megszálló gépezet magyar áldozatait.
A grúz fővárosban áttörte a rendőrkordont az amerikai elnökre váró tömeg, mert az emberek belefáradtak a túl aprólékos biztonsági ellenőrzésekbe. Több ezren özönlöttek Tbiliszi főterére, ahol George Bush a tervek szerint délben mond beszédet. Közben az elnök már tárgyal vendéglátójával, Szaakasvili grúz államfővel. A megbeszélések után közös sajtóértekezletet tartanak. Bush elnök Moszkvából érkezett, ahol részt vett a Győzelem napja alkalmából rendezett ünnepségeken.


Nem kell megismételni a magyar érettségit
Az Oktatási Minisztérium az eddigi információk alapján kizártnak tartja, hogy a magyar érettségit meg kell ismételni, amiért a feladatok egy része kikerült egy internetes honlapra. A rendőrség szolgálati titoksértés alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Az Oktatási Minisztérium fordult a rendőrséghez, miután tudomására jutott, hogy vasárnap este egy internetes oldalon megjelent a tegnapi magyar irodalom érettségi írásbeli tételeinek egy része. Az elvileg reggelig titkos feladatlap fényképe az egyik fórumon jelent meg, nem sokkal éjfél előtt. A képet azóta már leszedték a honlap üzemeltetői. Kővári Ádám ügyvezető igazgató a Krónikának elmondta: azonosítani tudják, hogy ki tette hozzáférhetővé a titkos feladatlapot. Ezt az információt a rendőrség kérésére a cég ki is adja.
Sipos János, közoktatási helyettes államtitkár ma reggel elmondta, hogy a feladatsor nem az idei matematika érettségit, hanem tavalyi próbaérettségit illetve korábbi érettségi feladatsorokat tartalmaz. Arra a kérdésre, ha esetleg mégis az idei feladatsor került idő előtt nyilvánosságra, meg kell e ismételni a matematika érettségit, a közoktatási helyettes államtitkár nem tudott választ adni.Ma délelőtt ugyanakkor a fővárosi Szent Margit gimnázium igazgatója a Krónikának azt mondta, hogy maga is megoldotta és összehasonlította a feladatsorokat. Sümeg László igazgató elmondta, az interneten tegnap este talált feladatsor sajnos megegyezett a ma reggel kihirdetett érettségi feladatsorral.
Az egyik budai Gimnázium igazgatója a közszolgálati Híradónak megmutatta a szerdai történelemtételeket is. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eredeti tételekről van-e szó.
Az oktatási miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy esetleg mennie kell a tárca éléről, amiért a magyar érettségi feladatok egy része kikerült egy internetes honlapra. Magyar Bálint a köztelevízió késő esti műsorában politikailag motivált bűncselekménynek nevezte a történteket.( Ekkor már úgy nyilatkozott, hogy nem mond le poszjáról a magyar érettségi tételek kapcsán kirobbant botrány kapcsán. ) Megismételte a tárca álláspontját, hogy nem íratják újra a magyar érettségit. A Híradó értesülése szerint a keddi matematika-tételek után már a szerdai történelemfeladatok is hozzáférhetők a világhálón.
Az MDF azonnali lemondásra szólítja fel az oktatási minisztert az érettségi tételek idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt - közölte Almássy Kornél, a párt alelnöke. Magyar Bálint felelőssége, hogy a tárca nem tudta biztosítani az érettségi tételek megfelelő tárolását - mondta Almássy Kornél. Példa nélkülinek nevezte, hogy két tárgyból, magyarból és matematikából is idő előtt kiszivárogtak a tételek. Emlékeztetett arra is, hogy már korábban nyilvánosságra került, hol őrzik az érettségi feladatsorokat.

Az egészségügyi rendszer átalakítását tervezi a kormányfő
Az egészségügy átalakítását, igazságosabb és hatékonyabb ellátórendszert ígért a kormányfő a Parlamentben, a napirend előtt. Gyurcsány Ferenc a száz lépés program tervezett egészségügyi intézkedéseit ismertetve elmondta: új sürgősségi osztályokat és legalább tíz városban új mentőállomást kívánnak kialakítani, valamint egy Nemzeti Rákellenes Programot indítva bővíteni akarják a rákszűréseket. A Fidesz ugyanakkor az ápolók fizetésének csökkenésére, a gyógyszerek drágulására, a kórházak eladósodására és az elbocsátásokra hívta fel a figyelmet.

Magyarország minden lehetséges segítséget felajánl ahhoz, hogy Románia integrációs felkészülése zökkenőmentes legyen - erősítette meg Kuncze Gábor Bukarestben. A pártelnök az SZDSZ küldöttségének élén tárgyalt Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnökkel, aki a román Nemzeti Liberális Párt nevében rendkívül jónak nevezte a román-magyar kapcsolatokat. A találkozón a liberális pártközi együttműködés mellett szó volt az észak-erdélyi autópályáról, és a csíkszeredai főkonzulátus megnyitásáról is.

A Mentők Napja
Ma van a MENTŐK NAPJA MAGYARORSZÁGON
1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, Kresz Géza fővárosi kerületi orvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, ekkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ezzel a mentés állami feladattá vált.
Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét, a szolgálat születésnapját a Mentők Napjává nyilvánították. Ezen a napon kitüntetéseket, emlékérmeket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak

Nem sikerült elnököt választani a Magyar Rádió élére - közölte a médium kuratóriumának elnöke. Gellért Kis Gábor elmondta: az elnökség által jelölt Such György nem kapta meg a civil szervezetek delegáltjaival kiegészült testület kétharmados szavazattöbbséget.

A Bucsui határátkelőnél A Bucsui határátkelőnél a szombathelyi határőrség munkatársai több mint 1milló forint értékű csempészett cigarettára bukkantak a reggeli órákban. A részleteket Kemenes Péter, a szombathelyi határőr-igazgatóság sajtószóvivője mondta el

Lemondott Gémesi György Lemondott a Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettesi posztjáról Gémesi György - elnökségi tagságát megőrzi. A politikus a Magyar Rádiónak megerősítette lépésének hivatalos indoklását, vagyis hogy más irányú elfoglaltságai megszaporodtak. A gödöllői polgármestert nemrégiben választották újra a Magyar Olimpiai Bizottság illetve a vívószövetség vezetőségébe. Gémesi György hangsúlyozta, hogy a jövőben választókörzetére valamint városára szeretne koncentrálni. Elnökségi tagságát ugyanakkor az MDF-ben továbbra is megőrzi.

Meghosszabbodott a területalapú támogatása igénylésének határidejeA földművelésügyi miniszter május 15-ig meghosszabbítja az egyszerűsített területalapú támogatások igénylésének beadási határidejét, amely május 11-én járt volna le.
Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy az új határidőt szerdán hivatalosan is közzéteszik. A miniszter megjegyezte, hogy a támogatási igényeket május 17-én éjfélig még postára lehet adni, mivel a beadási határidő hétvégére, illetve ünnepnapra esik.
A miniszter közölte: a beadási határidő meghosszabbításárára azért volt szükség, mert az idei támogatási igényeket a gazdák mintegy 60 százaléka adta még csak be. Ez 135-140 ezer beadott kérelmet jelent. Az agrártárca szeretné elkerülni azokat az anomáliákat, amelyek a múlt évben a beadások körül kialakultak - mondta Gráf József.

A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon kedden a napsütést elsősorban délután zavarja felhősödés, elszórtan alakul ki zápor. Mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 17 fok körül alakul. Késő este 11, 12 fok várható.
Tokaj térségében 729 centiméterrel tetőzött a Tisza, a város alatt továbbra is árad a folyó. A területi Vízügyi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy Tiszacsermely és Tiszaújváros között másodfokú, Tiszaújváros alatt a Laskó patak torkolatáig első fokú az árvízvédelmi készültség. A Bodrog teljes magyarországi szakaszán első fokú az árvédelmi készültség, a folyó igen lassan apad. A Taktán továbbra is másodfokú a készültség.