CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. május 11., szerda 20:36


Béke napja: a II. világháború befejezésének évfordulója

Béke napja: a II. világháború befejezésének évfordulója

A II.világháború befejezésének évfordulójára emlékeztek Sopronban május 9-én, a Béke napján.
A megemlékezés a soproni evangélikus templomban – Bindes Ferenc római katolikus, Vladár Gábor református és Gabnai Sándor evangélikus lelkészek – ökumenikus istentiszteletével kezdődött, amelyen a béke és a békesség fogalmának bibliai megvilágítású értelmézéséről szólva, az istentiszteletet tartó Gabnai Sándor hangsúlyozta: a békességet csak az igaz hit hozhatja meg. Tölli Balázs, líceumigazgató szólt azokhoz is, akik szemtanúi és elszenvedői voltak a nehéz időknek, akiknek emlékezete őrzi a szenvedéseket. A Béke napjára való emlékezést méltó a templomban kezdeni, azon a helyen, amely a szeretet és a békesség helye is egyben.
A megemlékezés a Deák téri II. világháborús emlékműnél folytatódott, ahol dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Könyvtár igazgatóhelyettese szólt az egybegyűltekhez.
,,A nagy összeomlás" utáni pillanatokat a vékabéli liszt bibliai hasonlatával szemléletette a szónok.
,,Egy keserű nemzet elvesztette magvetését, amely könnye és vére volt egy hosszú évezreden át. Összes öröksége egy marék liszt maradt. (...) Egyetlen kérdés, felelősség hárult reá: magának a puszta létnek kérdőjele. S fél évszázad megadta rá a feleletet a vékabéli liszt nem fogyott el.
A magyar nemzet életének fonala nem szakadt hamvába.
Semmivel nem lesznek nagyobbak azok, akiknek nevét, talán méltatlanul magasztalják, és semmivel sem lesznek nagyobbak azok, akiknek nevét elhallgatták." - mondta a szónok.

A kovász parancsát is bibliai idézettel tette szemléletessé Ravasz István, aki szerint a nemzetnek nem szabad megelégednie azzal, hogy az élete megmaradt, hanem az élet minőségét kell keresnie: az erkölcsi méltóságot, a műveltéget, a lelki nemességet és az erkölcsi tisztaságot. ,,Aranya nincs: szava és jelleme legyen nemes féme"- fogalmazott Ravasz István. ,,Vasa nincs: az igazság legyen ereje. Nem lehet már hatalom: becsülete legyen hatalma, mellyel tudjon élni, s ha kell meghalni. Ez legyen kovásza a három mérce lisztben."
,,A nemzet kenyerét mindig a magasabb rendű élet kovásza formálta. Ilyen kovász volt a kereszténység, amely átjárta a magyar művelődést, a reformáció, amely millió gondolatcsírával kelesztette az élet tésztáját, a Legnagyobb Magyar, Széchenyi István vezérelte reform, mely tervet és feladatot adott, és ilyen kovász a hősök eszméje, a sok bizonyságtétel..." - tette hozzá a szónok, aki a jövőbe vetett reményének adott hangot: ,,Előttünk áll a mának nagy feladata: a lelki megújulás. A mi jövőnk csak a tiszta ész, a tiszta szív, a tiszta ajak, és a tiszta kéz lehet. Hogy a magyarság egy lelki test, egy művelődési egység, egy élő közösség, azt a 20. századi világháború helyezte ismét előtérbe. Azóta éljük meg, hogy a magyar nemzet három létformában él. Egyik az anyaországi csonka törzs, gyökeréig visszavágva, új hajtásokkal keresve az életet adó napot. A másik a kisebbségi magyarság, erős nemzeti érzésű államok keretei között, a harmadik a vilgálban szétszórt magyarság (...) mindháromnak megvan a maga élete..."

A beszédben a szónok azt is hangsúlyozta, hogy lelkünkben sosem halványul el a hősök emléke, mint ahogyan örökre megőrizzük a háború vétlen áldozatainak, a bombázások nyomán életüket vesztett polgári lakosoknak, koncentrációs táborokba hurcolt zsidóknak, vöröskeresztes ápolónővéreknek, tábori lelkészeknek, vagy haditudósítóknak emlékét.
Az emlékműnél a Rákóczi Alapítvány képviselőit követően Sopron város nevében Stöckert Tamás irodavezető, majd Firtl Mátyás országgyűlési képviselő koszorúzott.

A megemlékezés ezt követően két helyszínen folytatódott. A Nyugat-Magyarországi Egyetem aulájában dr. Winkler András emlékezett meg a béke napjáról.
A papréti emlékműnél Cseresznyés Géza, a Rákóczi Növendékek és Hadapródok Baráti Körének elnöke mondott ünnepi beszédet.

,,A szörnyű világégés tragédiájáról a soknyelvű Európa közös nyelven beszél; elítéli azt minden vonatkozásában. Európa e békéért hatalmas árat fizetett, a valós és elitélendő eseményekből megtanulta, hogy soha semmilyen erő, semmiféle ideológia nevében nem tűrhető el egy nép, népcsoport, nemzetiség kiírtása, megsemmisítése." - mondta a szónok, aki kegyelettel emlékezett a Holocaust áldozataira, beszéde zárásaként Kertész Imrét idézve, aki szerint: ,,Érték a Holocaust, mert felmérhetetlen szenvedések révén felmérhetetlen tudáshoz vezetett, és felmérhetetlen erkölcsi tartalék rejlik benne."
A beszédet és koszorúzást követően a helyi zsidó hitközség képviselői a hagyományok szerint emlékkövet helyeztek el a Pap réti Holocaust-emlékmű talapzatánál.
(cyberpress)
Fotó: Kisalföld