CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. május 11., szerda 20:42


„Az első Zsidó Múzeum, Bécs 1895-1938”

Időszaki kiállítás nyílik a Xántus múzeumban Győrött

„Az első Zsidó Múzeum, Bécs 1895-1938” – időszaki kiállítás nyílik a Xántus múzeumban

Május 12-én, csütörtökön délután 15.00 órakor „Az első Zsidó Múzeum, Bécs 1895-1938” – címmel nyílik új időszaki kiállítás a Xántus János Múzeumban (Győr, Széchenyi tér 5.), melyet dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke nyit meg és ajánl az érdeklődők figyelmébe.

„A kiállítás keresztmetszetet ad a világ első Zsidó Múzeumának gyűjteményéből, s ezzel segít reprezentatív képet alkotni arról, hogyan festett a (zsidó) identitásképzés a 20. század elején: mitől volt olyan úttörő vállalkozás ez a múzeumalapítás? Milyen tárgyakat gyűjtött össze a múzeum, és miért? Mit árul el a gyűjtemény a gyűjtőkről? Miféle hagyományt kívántak létrehozni, és hogyan ment végbe a zsidó kultúrával való találkozás? A kultikus jelentésű tárgyakhoz hogyan lehetett a múzeumi környezetben kulturális jelentést hozzárendelni? Milyen utat írt le a gyűjtemény etnográfiai megközelítése? Milyen értékekkel bírt a a nemzetközi csere Csehország, Magyarország, Galícia és Ausztria között?
Ezeket a kérdéseket világítja meg a Bécsi Zsidó Múzeum állományának mintegy 60 egyedülálló tárgya” – ajánlja a gyűjteményt a kiállítási katalógus.
A tárlat május 13-június 5. között tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között.
Ponty Zita