CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. május 12., csütörtök 21:30


Az osztrák államszerződés aláírásának jubileuma

Az osztrák államszerződés aláírásának jubileuma

Az ausztriai Féltorony (Halbturn) településen, a Kastélykertben ünnepelték a hét végén, május 8-án az osztrák államszerződés aláírásának 50. évfordulóját.
Az eseményen, amely ökumenikus istentisztelettel kezdődött, a közélet, a gazdaság, a kultúra számos jeles képviselője között díszvendégként résztvett Anton Esterházy herceg, Dir. Helmut Graf Borlovag. Köszöntőt Ing. Peter Nachtnebel, Féltorony polgármestere mondott.
A jubileumi esemény jelentőségét, többek között, Mag. Franz Steidl, Burgenland tartományfőnök-helyettese, Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, Mag. Lubomir Roman, Pozsony Megye elnöke, Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke méltatta.

Ausztria a második világháború végén új világtörténelmi helyzetbe került. A háborús veszteséget követő négyhatalmi megszállást követően politikai és gazdasági értelemben is darabokra hullott. Az ország helyzetét a lassú békekötés és a megszállók közötti politikai kapcsolatok romlása is nehezítette.
Az 1945 végére létrejövő egységes kormányzati és politikai struktúra ellenére az ország belső integrációjának megteremtésére csak a gazdaság területén nyílt lehetőség - fejtette ki beszédében Firtl Mátyás.

Amikor az Amerikai Egyesült Államok 1947-ben meghirdette a Marschall-tervet, Ausztria politikai vezetése bátran döntött, és a szovjet tiltakozás ellenére vállalta az újjáépítési programban való részvételt. A programban nem csak a nyugati hatalmak által megszállt területek, hanem a szovjet zóna is részesült, megteremtve az egységet a tartományok között. Lehetővé vált az újjáépítés, és megindult a gazdasági fellendülés. Magyarország sajnos nem tudta ezt a pénzügyi alapot igénybe venni.
Tíz évnek kellett eltelnie, amíg 1955 május 15-én a bécsi Belvedere-kastélyban a megszálló hatalmak külügyminiszterei aláírták az osztrák államszerződést.
Leopold Figl, osztrák külügyminiszter két mondatot írt kézírással a szerződésre: ,,Köszönet a Mindenhatónak!" és ,,Ausztria szabad!".
Új fejezet kezdődött ezzel az osztrák állam életében, majd az 1995. év végéig kivonultak a katonai megszállók az országból.
Mi, magyarok még hosszú évekig tűrtük a szovjet katonai jelenlétet. 1956 őszi forradalmát követően sem jött el a várva-várt szabadság hazánkba. Ausztria szerencsés volt. Nagy-Britannia, a Szovjetúnió és az Amerikai Egyesült államok megegyeztek az ország iránti kötelezettségeikről.

És mi minden történt ez alatt az 50 év alatt? Európa és a világ csodálatos fejlődésen ment keresztül, mára politikai szövetségek, gazdasági kapcsolatok, és a globalizáció hálózza be mindennapjainkat.

Egyet azonban nem szabad elfelejtenünk: Bonyolult, nehézségekkel teli világunkban is az emberi élet a legfőbb érték.
Mi, magyarok és osztrákok jó szomszédok voltunk, vagyunk és azok is maradunk. Együtt kell élnünk békében és barátságban itt, Közép-Európában. Közös tagságunk az Európai Unióban lehetővé teszi, hogy történelmi hagyományainkat követve, együtt tudjunk munkálkodni egy szebb jövőn - szólt németül elmondott beszédében Firtl Mátyás az egybegyűltekhez.
-v-

Fotó: N.B.