CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. május 12., csütörtök 21:32


Igen aktív a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör

Aktív a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör

Újabb állomásához érkezett Lengyelországban a 2004. évben útjára indult és először Olsztyn városában nagy sikert és igen pozitív visszhangot kapott, Sopron várost és művészeinek alkotásait bemutató kiállítás. A Sopron jó hírnevét keltő tárlat újabb sikeréről, és a soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör közelmúltbeli eseményeiről, továbbá egy közeljövőbeli, az ünnepi hetekhez kapcsolódó eseményről a kör elnöke, Kiss Danuta számolt be a cyberpressnek.

Soproni művészek újabb sikerei

- A soproni alkotó művészek - Kutas László, Giczy János, Sulyok Gabriella, Szőcs Géza, Magyar Mónika, Szücsy Róbert alkotásaiból valamint Duics Pál fotóiból összeállított kiállítási anyagot legutóbb a „Szczecini Magyar Kulturális Napok” keretében, a lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben mutatták be. A városunkat népszerűsítő kiállítás április 10-től május 2-ig volt megtekinthető Szczecinben a Varsói Magyar Kulturális Intézet és a szczecini „Pomerániai Hercegek Várával” közösen szervezet rendezvény sorozat keretében.
A rendezvény fővédnökei Győr Mihály, a Magyar Köztársaság Nagykövete, Zygmunt Meyer, Nyugat-Pomerániai Vajdaság Közgyűlésének elnöke és Marian Jurczyk, Szczecin város főpolgármestere voltak.
A kiállítás megnyitóján a magyarok részéről Kutas László szobrászművész volt jelen.

A Magyar Intézettől kapott információk szerint, az elkövetkezendő hónapokban a soproni alkotásokat további lengyel városokban is bemutatják. A kiállítás utolsó bemutatóját Przemyśl városában tervezik, ahol az ottani „Galiciai Fesztivál” keretében állítják ki az anyagot.
„Magyar-lengyel két jó barát” diákvetélkedő

Az immár negyedik alkalommal Sopronban megrendezett „Magyar-lengyel két jó barát” diákvetélkedő, amelyet a „Május 3-i Alkotmány” lengyel ünnep alkalmából a Földrajz–Történelem Tanári Munkaközösséggel közösen hirdetett meg a baráti kör, nagymértékben hozzájárul Lengyelország népszerűsítéséhez. A vetélkedő május 3-án kedden volt a Szent Orsolya iskola Széchenyi téri Dísztermében.
Az idén 6 általános iskolai csapat mérte össze a tudását. A vetélkedő diákok három témakörben feltett kérdésekre válaszoltak. A legjobbnak a Szent Orsolya Római Katolikus Iskola csapata bizonyult, a második Szent István Általános Iskola, míg a harmadik Lackner Kristóf Általános Iskola csapata lett.
A vetélkedőt, mint az eddigieket is, Oláh László tanár vezette. A zsűriben Bősze Balázs, Horváth Adrienn, Kiss Danuta és Sass László foglaltak helyet. A vetélkedőt a Polgármesteri Hivatal értékes könyvjutalmak biztosításával támogatta.

Soproni Ünnepi Hetek: lengyel vendégeket is várnak

A jövő hónapban kezdődő Soproni Ünnepi hetek alkalmából vendégül látjuk az Olsztyni Lengyel-Magyar Batáti Társaság vezetőit és a Sopron városát bemutató kiállítás szervezőit, valamint ismét fellép városunkban a Żory’ból érkező tánccsoport, a „Wesołe Nutki” együttes. Terveink szerint szeptemberben, a Festőteremben bemutatkozik Barbara Hulanicka., az olsztyni textilművész is.
K.D.-T.É.
Az illusztrációk a varsói Magyar Kulturális Intézet áprilisi programfüzetéből származnak



Kapcsolódó cikkek:
Magyar-Lengyel Baráti Kör: gazdag és színvonalas programok

Testvérvárosok - gazdagodás az együttműködés által