CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. május 12., csütörtök 23:12


„Sopron, a zöld város”

„Sopron, a zöld város”

A világ két fő gonddal küzd: a fokozódó energia-éhséggel és a nagy mennyiségű hulladék eltüntetésének kényszerével. A fagazdaság mindkettőre megoldást kínál - hangzott el Sopronban, az Erdőakadémia fórumán, a Brennbergi Ifjúsági Táborban, az Erdő Házában.

Az Országos Faipari Egyesület és a Faipari Tudományos Egyesület által életre hívott fórumon erdészeti, faipari és hulladékgazdálkodási szakemberek vettek részt. Kiemelték: az Európai Unió szabályai szerint a fahulladékot, kerti nyesedéket bútoripari forgácsot vagy a csomagolóanyagokat stb… elégetni sem a kiskertekben, sem a nagyüzemekben nem szabad, hanem tovább kell hasznosítani. Sopronban és környékén évi többezer tonna felesleges, ám hasznos növényi hulladék keletkezik. Ennek újrahasznosítására „Sopron, a zöld város” néven programot dolgoztak ki a szakemberek, amelybe idővel a lakosságot is szeretnék bevonni – mondta el a Cyberpress-nek Ormos Balázs, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

A környezetünkkel való fokozott törődés nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági haszonnal is jár – hangsúlyozták az Erdőakadémia résztvevői, akik az elhasznált faanyag komposztálásáról, illetve annak energetikai célú felhasználásáról tájékozódhattak és az ezt segítő korszerű gépek működésével ismerkedhettek.
A fórumon elhangzott: 2010-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásokból származó energia arányát a jelenlegi 2-ről 3,6 %-ra kell emelni. Az Uniós átlag meghaladja a 10 %-ot.

Tóth Anita Lilla