CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 13., péntek 16:41


ACorvinus Rádió hírei

Nemzetközi hírek

Felkelés tört ki kelet-Üzbegisztánban
A német parlament is jóváhagyta az európai alkotmányt
Hivatalában maradhat az érettségi-botrány miatt támadott szlovák oktatási miniszter.
Andidzsánban teljes a zűrzavar
Bizalmatlansági eljárással kell szembenéznie
II. János Pál szentté avatása?


Hazai hírek

Jövő keddig lehet jelentkezni az ismételt matematika-érettségire
Nem kötelező a felszolgálási díj bevezetése
A Fidesz szerint Tokaj-Hegyalján a kormány által becsültnek kétszerese a múlt heti ítéletidő okozta kár
Hazánk támogatja Törökország uniós csatlakozását
Magyarországon, de nem magyar pénzből újítják fel a Magyar Honvédség Iraknak felajánlott harckocsikat
Már kiszedték annak a MIG 29-esnek a fekete dobozát,
Érvénytelen a kisposták ügyében kezdeményezettaláírásgyűjtés
Brau Union Hungária rt. adomány az Erzsébet Kórház műszerparkjának felújításáért

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Felkelés tört ki kelet-Üzbegisztánban
Felkelők vonták ellenőrzésük alá péntekre virradóra Andizsán kelet-üzbegisztáni város közigazgatását. Egy fegyintézetből szabadon engedtek több mint kétezer rabot, s tíz rendőrt túszul ejtettek. Az üzbég elnök a lázadás hírére a térségbe utazott.
Andizsánban szemtanúk elmondása szerint kaotikus a helyzet. Többen lövésekről számoltak be, valamint arról, hogy a hadsereg gépesített egységei jelentek meg a város utcáin, ahol több, a központba vezető utat autóbuszokkal és teherautókkal torlaszoltak el. Meg nem erősített hírek szerint a lázadók megtámadták a hadsereg egyik laktanyáját is.
A hírügynökségek már három halálos áldozatról is beszámoltak. Az Interfax orosz hírügynökség, a helyi hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy riadókészültségbe helyezték Andizsánban az összes biztonsági erőt. Közben sürgős tanácskozást hívtak össze a taskenti védelmi minisztériumban a lázadás hírére.
Megkezdődtek a tárgyalások a kormány képviselői és a felkelők között - közölte a taskenti külügyminisztérium. A lázadás azután kezdődött, hogy fegyveres tüntetők csaknem kétezer elítéltet szabadítottak ki a helyi börtönből. Az utcai harcokban 10-en meghaltak és több mint 30-an megsebesültek. A felkelők túszul ejtettek tíz rendőrt, és elfoglalták a tartományi kormány épületét a kelet-üzbegisztáni városban. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy bíróság elé állítottak 23 iszlám üzletembert, akiket alkotmányellenes tevékenységgel, és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolnak. A kirgiz-üzbég határt lezárták. Közben az üzbég fővárosban, Taskentben a biztonságiak agyonlőttek egy férfit, aki valószínűleg merényletet akart elkövetni az izraeli nagykövetség ellen.

A német parlament is jóváhagyta az európai alkotmányt
Az alsóház, a Bundestag tagjai elsöprő többséggel, 569 igennel fogadták el a dokumentumot 23 ellenszavazat, és két tartózkodás mellett. Az uniós alkotmányról még döntenie kell a felsőháznak, a Bundesratnak is. Szerdán Ausztria, Szlovákia és a még csak tagjelölt Bulgária parlamentje is ratifikálta az európai alaptörvényt.

Hivatalában maradhat az érettségi-botrány miatt támadott szlovák oktatási miniszter.
Martin Fronc leváltását az ellenzéki baloldali nacionalista párt, a SZMER kezdeményezte. A kereszténydemokrata minisztert azért támadták, mert háromezer diákkal megismételtette a felső szintű matematika írásbeli érettségi-vizsgát, miután az Állami Pedagógiai Intézet a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékban a válaszokat is eljutatta a diákokhoz.
A 150 tagú szlovák parlamentben 76 szavazat kellett volna a miniszter leváltáshoz, de a 126 jelenlevő képviselő közül csak 69 támogatta a bizalmatlansági indítványt.

Andidzsánban teljes a zűrzavar
Az üzbegisztáni Andidzsánban teljes a zűrzavar, miután fegyveres tüntetők csaknem kétezer elítéltet szabadítottak ki a helyi börtönből. Az AFP hírügynökség szerint 9-en meghaltak és több mint 30-an megsebesültek az utcai lövöldözésben. A felkelők túszul ejtettek 10 rendőrt, és elfoglalták a tartományi kormány épületét. Nem tudni ki a tényleges úr a kelt-üzbegisztáni városban. A környéken riadókészültségbe helyezték az összes biztonsági erőt. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy bíróság elé állítottak 23 iszlám üzletembert, akiket alkotmányellenes tevékenységgel, és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolnak. A lázadás hírére Andizsánba utazott Iszlam Karimov üzbég elnök és több magasrangú vezető. A taskenti védelmi minisztériumban sürgős tanácskozást hívtak össze.

Bizalmatlansági eljárással kell szembenéznie
az Európai Bizottság elnökének. Jose Manuel Barroso leváltását az Európai Parlament egyik jobboldali brit képviselője kezdeményezte, mert a brüsszeli testület elnöke tavaly, már megválasztása után, egy görög milliárdos vendégeként luxusutazáson vett részt. A portugál nemzetiségű uniós politikus közölte, hogy a görög üzletember régi barátjaként kapott meghívást az égei-tengeri nyaralásra.

II. János Pál szentté avatása?
A Vatikán megkezdi II. János Pál szentté avatását. XVI. Benedek pápa egyházi vezetőkkel közölte: a szabályoktól eltérően elindította azt a folyamatot, amelynek végén elődjét boldoggá, majd szentté avatják. A szabályozás szerint különben csak öt év várakozási idő után lehetne megkezdeni a boldoggá avatási procedúrát. II. János Pál több mint egy hónappal ezelőtti halála óta egyre többen kérték a volt katolikus egyházfő mielőbbi szentté avatását.



Hazai hírek




Jövő keddig lehet jelentkezni az ismételt matematika-érettségire
A matematika érettségit újraírni kívánó diákok jövő kedden délután négy óráig jelentkezhetnek a vizsgahelyeken - közölte a kormányszóvivő. Alkotmányjogászok bírálatára reagálva Batiz András kijelentette, hogy a közoktatási törvénynek megfelelően járt el az oktatási miniszter, amikor nem rendeletben, hanem határozatban hirdette ki a középszintű matematika vizsgák érvénytelenítését.
A mai napon a német írásbelivel folytatódik délelőtt tíz órakor az érettségi vizsgák sora több mint harmincezer diák számára. A több tárgyból idő előtt kitudódott tételek miatt a diákok ma is új feladatsort kapnak, csakúgy mint szerdán történelemből és tegnap angolból. Az iskolavezetők hét óráig vehették át a tételeket a megyei közigazgatási hivatalokban, valamint a fővárosban a Vasas Fáy utcai sporttelepén.
Sió László a Fidesz oktatási műhelyének vezetője sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy csak az emeltszintű érettségi tételek kaptak speciális csomagolást, a középszintű feladatoknál erre nem volt keret. Az MDF tételes elszámolást kér arról, mennyi pluszköltséggel jár az érettségi feladatok újranyomtatása.
A Rektori Konferencia elnöke szerint azoknak is javasolt újraírni az érvénytelenített matematikai érettségit, akik csak később akarnak továbbtanulni. Bessenyei Lajos elmondta, a matematika felvételinél nem fogadják el az év végi matematika osztályzatot érettségi jegyként.
Budapesten az iskolavezetők rendben átvették az újranyomtatott német érettségi tételeket a Vasas Fáy utcai sporttelepén - mondta el a Krónikának a BRFK sajtóügyeletese. Az igazgatók vidéken a közigazgatási hivatalokban kapták meg a feladatsorokat. Délelőtt tíz órakor több mint 30 ezer diák kezdte meg a német érettségi vizsgát közép- és emelt szinten. Közben az oktatási minisztérium a kormányszóvivő által elmondottakat helyesbítve közölte: nem jövő kedd, hanem jövő szerda délután négy óráig lehet jelentkezni a megismételt matematika érettségire a vizsgahelyeken.
A május 28-án matematikából újra vizsgázó diákok számára június 4-én tart írásbeli nyelvvizsgát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a veszprémi Pannon Központ (PK) - közölte az Oktatási Minisztérium. vizsgázókat a központok egyenként értesítik, és azonnali választ kérnek tőlük. A két intézmény azért halasztotta el a nyelvvizsgát, mert annak időpontja egybeesett volna a matematika középszintű érettségi vizsga megismétlésével.
A Szülői Közösségek Egyesület azt kéri az oktatási minisztertől, hogy vonja vissza a matematika érettségi megsemmisítéséről szóló döntését. Magyar Bálinthoz írt levelükben azt írják, a tárcavezető intézkedése jogszabályellenes, sérti a diákok alkotmányos jogait és szerintük a nemzetközi jogba is ütközik, mert minden érintettet egyformán kollektív bűnösnek tekint. Hardy F. Gábor a szülői egyesület elnöke szerint jogszabály rendelkezik ugyan a jogellenesen megszerzett érettségi bizonyítvány megsemmisítéséről, de a kormányrendelet szövegéből az tűnik ki, hogy minden esetben csak egy-egy konkrét vizsga megsemmisítése lehetséges.

Nem kötelező a felszolgálási díj bevezetése
Nem kötelező bevezetni a felszolgálási díjat az éttermeknek, és a borravaló után nem kell személyi jövedelemadót fizetni - közölte az illetékes tárca nélküli miniszter miután a szakmai szervezetek vezetőivel megállapodást írt alá. Kolber István elmondta, hogy a felszolgálási díj legfeljebb 15 százalék lehet. Amennyiben nincs szervízdíj, vagy a vendég azon felül is borravalót ad, akkor a pincér az összeg után csak nyugdíjjárulékot köteles majd fizetni. A Fidesz szerint az intézkedéssel drágulnak majd az éttermek.

A Fidesz szerint Tokaj-Hegyalján a kormány által becsültnek kétszerese a múlt heti ítéletidő okozta kár
. Koncz Ferenc és Ódor Ferenc képviselők sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy az ingatlanokat, ingóságokat, a szőlőültetvényeket, pincéket és az abban tárolt borokat is érintő becslés szerint, a pusztítás mértéke legalább egymilliárd forint. Csak a szőlőültetvényekben 200 millió forint kárt okozott a vihar - mondták az ellenzéki politikusok Mádon, hegybírói becslésre hivatkozva. A kormány szerdán fogadta el a kárjelentést, amely az agrárkárok nélkül 460 millió forintnyi pusztításról szól.

Hazánk támogatja Törökország uniós csatlakozását
Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását, amennyiben Ankara teljesíti az Európai Unió által meghatározott feltételeket - jelentette ki Mádl Ferenc államfő, amikor Budapesten fogadta a török miniszterelnököt. A köztársasági elnök segítséget ajánlott a török uniós jogharmonizációhoz. Példaértékűnek mondta a magyar-török együttműködést a történelmi emlékhelyek megóvásában, különösen a rodostói magyar házak megmentésében. Recep Tayyip Erdogan tárgyalt magyar kollégájával Gyurcsány Ferenccel is, akinek megígérte: mindent megtesz a Magyarországról törvénytelenül elvitt kisfiú hazakerülése érdekében. A gyerek tavaly nyár óta van török édesapjánál.

Magyarországon, de nem magyar pénzből újítják fel a Magyar Honvédség Iraknak felajánlott harckocsikat
A magyar vezérkari főnök szerint valószínűleg Magyarországon, de nem magyar pénzből újítják fel a Magyar Honvédség Iraknak felajánlott harckocsikat. Havril András a NATO katonai bizottságának brüsszeli ülése után közölte, hogy a 72 jármű a tervek szerint szeptember közepéig elkészül és azokat a szlovéniai Koper kikötőjén keresztül szállítják majd Irakba. Hozzátette: a NATO iraki kiképzőközpontjába felajánlott század készenlétben van, de mivel a program indítása késik egyelőre a magyar katonák bevetésének időpontja sem világos.

Már kiszedték annak a MIG 29-esnek a fekete dobozát,
amely szerdán csapódott a földbe Kecskemét határában. Az elsődleges vizsgálatok szerint műszaki hiba okozta a balesetet. A gép elvesztése ellenére Magyarország továbbra is el tudja látni NATO- kötelezettségeit. A MIG 29-es zuhanását kamera is rögzítette. A légiparádéra gyakorló Szabó Zoltán századosról azért készült felvétel, hogy később elemezhessék a manővereket. A magyar pilóták jelenleg évente 60 órát repülnek a NATO-ban előírt 180 helyett. A baleset után már csak 13 MIG 29-es van hadrendben. Azt, hogy a 13 vadászgép közül hány tudna azonnal levegőbe emelkedni, a Hadügyminisztéium képviselője hadititokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra.

Érvénytelen a kisposták ügyében kezdeményezettaláírásgyűjtés
A választási bizottság másodszor is eredménytelennek nyilvánította a kisposták érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést. A Zempléni Település Szövetség azt kívánta elérni, hogy a parlament módosítsa a postatörvényt, írja elő, hogy a mozgóposta szolgáltatást csak a település egyetértésével lehessen bevezetni. A szervezet 59 ezer aláírást gyűjtött össze. A választási bizottság ezt megelőzően elutasította az aláírások átszámlálását. A Legfelsőbb Bíróság határozatára később azonban elvégezte az összesítést. Az aláírások közül most 46 ezret találtak érvényesnek, ez viszont nem elegendő, ahhoz, hogy a mobilpostákkal kapcsolatos módosítás a parlament elé kerülhessen.

Brau Union Hungária rt. adomány az Erzsébet Kórház műszerparkjának felújításáért
A Brau Union Hungária rt. ismét jelentős adománynyal járult hozzá a soproni Erzsébet kórház műszerparkjának felújításához. Hogy pontosan mire is fogják felhasználni az összeget, arról Dr Baranyai Tibor, az Erzsébet kórház főigazgató főorvosa számolt be



A várható időjárás
Az Észak-Dunántúlon pénteken a sok napsütést kevés gomolyfelhő zavarhatja. Mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 20 fok között alakul. Késő este 10, 12 fok várható.