CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. május 13., péntek 22:16


A kormány ifjúságpolitikájának bírálata

,,Ifjúság 2006': programot készít a Fidelitas

,,Ifjúság 2006"
Fidelitas-bírálat a kormány ifjúságpolitikájára

Ifjúság 2006 címmel tartott pénteken, május 13-án sajtótájékoztatót Rácz Richárd, a Fidelitas soproni csoportjának alelnöke és Schlosser András, a Fidelitas soproni csoportjának elnöke.
Immár három éve a kormány egy teljes nemzedéknek üzent hadat. Az ifjúságpolitika nemhogy a prioritások között nem szerepel, de egy költségvetési megszorításnak leginkább a fiatalok isszák meg a levét – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Rácz Richárd kifejtette: A fiatalok becsapva magukat, miután a kormány számos ígérete beteljesítetlen maradt: az ingyenes jogosítvány, ingyenes utazás, tízezer új kollégiumi férőhely, kiszélesített otthonteremtés, a diákhitel kamatainak csökkentése.
A Fidelitas kifogásolja, hogy ,,az ifjúsági kormányzat már háromszor cserélt "edzőt" ebben a ciklusban, azonban az eredmények nem nagyon látszanak.”
A továbbiakban a Fidelitas bírálta a kormányt, hogy ,,megszorító csomagokkal áll elő”, hogy ,,a minisztérium megszüntetésével, átalakításával párhuzamosan mintegy 60 százalékkal csökkent három költségvetési esztendő alatt az ifjúságra fordított támogatások összege.”
A frissdiplomások munkanélkülisége, az otthonteremtési program ,,szétverése”, a diákhitel kamatának mértéke, a megnövekedett az utazási költségek, a játszóterek biztonságossá tételének költségvetési összegeinek csökkentése további éles bírálat tárgyát képezték.
Schlosser András kifejtette: A soproni csoport sajnálatosnak tartja, hogy a drogprevencióra szánt összeget 40 százalékkal csökkentette a kormány a költségvetésben egyik évről a másikra.
Úgy fogalmazott: ,, Az országnak egy olyan kormányra van szüksége, amely fontosnak tartja, hogy a fiataloknak segítsen megtalálni a válaszokat az előttük álló kihívásokra.”
Ismertette: A Fidelitas egy ifjúságpolitikai programot indított "Új nemzedék 2006" címmel, amelyben a soproni csoport is ki veszi a részét több, felkért ifjúsági szervezet, öntevékeny csoport, és politológus közreműködésével az otthonteremtés, a kultúra, a média, az infrastruktúra és az informatikai fejlesztés területén.
(cyberpress)