CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. május 26., csütörtök 17:22


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT növényvédelmi előrejelzés
2005. május. 26.
Május 19. és 26. között a borvidék napi átlaghőmérséklete 17 0C körül alakult, ami már megfelel a sokéves átlagnak. Csapadék csak 19.-én reggel hullott. A heti derült, száraz, meleg időjárás, az alacsony páratartalom csak a szőlő fejlődésének kedvezett, a gombafertőzéshez nem, így nem valószínű sem a lisztharmat, sem a peronoszpóra fertőzése.
A szőlőmolyok lárvakelése lezajlott, jelenleg L1-es, L2-es fejlődési állapotú hernyók találhatók a fürtökön. (Ahol nem volt megfelelő a védekezés.) Ellenük permetezni csak ott kell, ahol fürtök nagy részében megtalálható a hernyó, vagy annak szövedéke.

A múlt hétre javasolt kitinszintézis-gátló szerek ilyen fejlettségi állapotban már nem megfelelően hatékonyak. / a hernyó 6-7 nap múlva vedléskor elpusztul ugyan, de addig károsítja fürtöt./. A táplálkozó hernyók ellen most inkább a gyors ölőhatású készítményeket ajánlom. Kis kiszerelésben is kapható a Fendona, Chinetrin, Bulldock, Basudin, Dimilin. Pár hektáros területen már gazdaságosabb a csak nagy kiszerelésben kapható Runner vagy az Avaunt használata. Azonnal hatnak és a hasznos rovarokat, ragadozó atkákat megkímélik.
Több dűlőben és több fajtán is megjelent idén egy jellegzetes tünet-együttes:
Az egészséges, zöld vesszőn csak 3-4 rügyből fejlődik normális hajtás, a többi rügy csak most fakad. Fagyveszélyes helyeken, melegigényes fajtákon (Cabernet, Merlot, Tramini) foltokban-sávokban figyelhető meg.

A leveleken nincs nyoma atkaszívogatásnak, az alva maradt rügyek gyakran duplák vagy triplák, egyformán fejlettek, egészségesek.
A jelenség oka kora tavaszi fagykár lehet. Az „alvó rügyek” valójában az elhalt főrügy mellékrügyei, melyek a főrügyeknél később fakadnak.


Hollósy Attila sk.
Növényvédő mérnök
30/243-7795