CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. május 27., péntek 08:13


Az Aktív Soproni Ifjak és együttműködő partnerei a „Kosz-góc” nevű takarító programmal kezdik a nyári vakációt

Az Aktív Soproni Ifjak és együttműködő partnerei a „Kosz-góc” nevű takarító programmal kezdik a nyári vakációt


 Ismét gereblyét és szemeteszsákot ragad az Aktív Soproni Ifjak helyi ifjúsági csoport. Immáron harmadszor rendezik meg „Kosz-góc” elnevezésű programjukat, amelynek célja, hogy a fiatalok egy jókedvű, vidám délelőtt alatt Sopron tisztábbá tételéért dolgozzanak. Az AKSI idén a Jereván lakótelepet és a 84-es főútnak a határátkelőtől a ,,Sopron"-tábláig terjedő szakaszát célozza meg.
A 2005-ös Kosz-góc során a lakótelep félreeső, szemetes zugait, és főút mentét tisztítják meg a fiatalok.

 Nyár eleji szemétszedő akciót szervez az Aktív Soproni Ifjak (AKSI) és együttműködő partnerei 2005. május 28-án, 10 és 13 óra között a soproni Jereván lakótelepen. A „Kosz-góc” nevű akcióban részt vevő fiatalok megkeresik a lakótelepen a félreeső, szemetes gócokat, és összeszedik az ott felgyülemlett szemetet. A 84-es, a városba vezető főút mentén is rendet tesznek majd a fiatalok.

- A program célja az, hogy az AKSI felhívja a figyelmet a közösségi munka és az önkéntesség szerepére a mindennapi életben. Napjainkban nagyon sok közösségnek vagyunk tudatosan vagy tudattalanul tagjai. A közösségért végzett munka által a megcélzott közösség működését segítjük. A munka előtt, alatt és után pedig – a tapasztalati tanulás révén – egymást és saját magunkat is fejlesztjük. A közösségi munka során szerzett élményeket, tapasztalatokat a mindennapi élet számos területén kamatoztathatjuk - mondta Bognár László, a program egyik szervezője.
 
 Az Aktív Soproni Ifjak idén harmadik alkalommal szervezi meg a „Kosz-góc”-ot. Korábban a Deák tér és a Gyermek- és Ifjúsági Központ környékének tisztaságáról gondoskodtak az AKSI tagjai. Az első és második „Kosz-góc” munkálataiba, amint arról a cyberpress is beszámolt,  több helyi lakos és fiatalokkal foglalkozó szervezet is bekapcsolódott. A helyi, közvetlenül érintett lakók tájékoztatása és bevonása idén is célja a fiatalokból álló csapatnak.

 Az Aktív Soproni Ifjak non-profit ifjúsági szervezet. A 14-22 éves ifjak alkotta csoport 2000. áprilisában alakult. Célkitűzései az aktív fiatalok felkarolása, készségeik fejlesztése a nem-formális oktatás segítségével, és a helyi közösségi élet javítása önkéntes programokon keresztül. Az AKSI heti üléseit a Gyermek- és Ifjúsági Központban tartja. A heti találkozók mellett rendszeresen szerveznek fejlesztő képzéseket a régióban működő diákönkormányzatok számára. Emellett önkéntes programok keretében bekapcsolódnak a városi kulturális, szabadidős életbe is.
Az idei „Kosz-góc” programot az AKSI a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (Budapest) anyagi és szakmai támogatásának segítségével szervezi meg.
B.L.