CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2005. május 30., hétfő 23:54


Fesztiválkörkép

Fesztiválkörkép

A szórakozni vágyókat idén is szeretnénk egy fesztiválajánlóval segíteni, ezért válogatunk az idei nyár ajánlataiból.

Sportsziget [Budapest, 2005. június 12-13.]
A hagyományos nyárindító fesztivál, a Sziget szervezésében. A rendezvény idén nem lesz ingyenes, de a belépőjegy áráért cserébe idén több tekintetben is újítanak a fesztiválon a rendezők. Először is, idén egy tematikus Sportszigeten vehetünk részt, a kulcsszó az extrém sport. Visszatér a rendezvényre a motocross legextrémebb válfaja, az mx freestyle, amely keretében a tengerentúli sztárok hihetetlen attrakcióit csodálhatja meg a közönség. Nagy szerepet kap a kerékpár is: mountain bike, bmx dirt jump, valamint triál, north shore és flatland pályák állnak majd a próbálkozni vágyók rendelkezésére, a sportolás után pedig FMX Showban gyönyörködhetnek. A sportprogramokat már napközben is zenei betétek színesítik, azonban esténként külön koncertek lesznek. Az első nap a hip-hop jegyében telik olyan neves fellépőkkel mint az Animal Canninals, a Belga, az Anima Sound System, a Beastie Boys DJ-je, Mix Master Mike vagy a Wu-Tang-Clan két alapembere, Masta Killa és U-God. A második nap a Pannonia Allstarts Ska Orchestra, az Alvin és a mókusok továbbá a Quimby fog muzsikálni.
Bővebb információ és program: http://www.sportsziget.hu

Fesztergom [Esztergom, 2005. június 15-18.]
Egy nagyon hangulatos fesztivál Esztergomban, a Prímás szigeten. Tavaly elsősorban egyetemista és főiskolai közönséggel találkoztunk, mintha egy mini EFOTT-ba csöppentünk volna. Esztergom egyébként is egy szép város, Budapestről vonattal egy óra alatt elérhető (Budapest Soprontól pedig vonattal 2 óra 30 perc, ha épp nincs kavarás az induláskor.) A zenei palettából a csütörtöki Republic koncertet és a szombati Kistehén tánczenekart emelném ki. Persze lesz Kispál, Belga, Eleven Hold, Hooligans, Irigy Hónaljmirigy, Gangxsta, Depreszió és Auróra is.
Bővebb információ: http://www.fesztergom.hu

Vekeri-fesztivál [Debrecen, 2005. június 22-26.]
Furán fest, hogy egy Soprontól ilyen messzi városban lévő fesztivált ajánlunk, de már megmondták a régiek is: "Debrecent látni és meghalni." Esetleg nem pont ezzel a városnévvel. Idén rendezik meg negyedik alkalommal, de már tavaly is meglehetősen professzionálisra sikerült a szervezés. Az idei programban olyan nevek szerepelnek, mint Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Anima Sound System, Dj. Palotai, Belga, Tankcsapda, vagy az angol The Tarantinos. Ha voltál már VOLT-fesztiválon, akkor kedvelni fogod ezt a helyet is. A helyszín ráadásul eléggé szép, a Vekeri-tó partja ad otthont nekik. A fesztiválra érkezőket különbuszok szállítják az állomástól a koncertterületre. A debreceni nagytemplom az idelátogatóknak kihagyhatatlan.
Bővebb információ: http://www.vekerimusic.hu/

VOLT-fesztivál [Sopron, 2005. július 6-9.]
Soproniak számára kihagyhatatlan. Idén a tavalyinál is nagyobb durranásra készülnek a szervezők: Megasztárok, Edda, Ákos, külföldi fellépők, drum'n'bass és technopartyk, de emellett megmarad a régi volt-os vonal is: Kispál, Heaven Street Seven, Tankcsapda stb.
Bővebb információ: http://www.volt.hu
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk

EFOTT [Velencei tó, 2005. július 19-24.]
Az 1976-ban indult Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának [EFOTT] rendezését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája [HÖOK] minden évben megpályáztatja. Idén a szervezők a helyszínnek a Velencei-tavat választották. A három évvel ezelőtti Szelidi-tó illetve a tavalyi Fonyód is azt igazolta, érdemes vízpartra szervezni ezt az öt napos találkozót. Turisztikai programok mellett különböző koncerteken (magyar zenekarok: Alvin és a mókusok, Tankcsapda, Kicsi Csillag, KFT, Jamie Winchester, Zanzibár stb.,és utolsó napi meglepetéskoncertként találkozhatunk egy szintén magyar előadóval, kinek neve szerintem Á...) nyílik lehetősége a fiataloknak (főiskolások, egyetemisták, leendő főiskolások és egyetemisták, egykori főiskolások és egyetemisták), hogy kicsit megismerkedjenek egymással. Építő és kulturális jellegű rendezvény.
Bővebb információ: http://www.efott2005.hu
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk

Sziget Fesztivál [Budapest, 2005. augusztus 10-17.]
Idén a Sziget az elmúlt évekbeli szokásoktól eltérően egy héttel később, augusztus 10-17. között kerül megrendezésre. Ennek az lehet az oka, hogy a nagyobb fellépők ekkorra már letudták a többi nyári fesztivált és jobban ráérnek, valamint a Sziget alatt szokásos esőzések is túl lesznek szokásos nyári turnéjukon. Nemrégiben volt egy sajtótájékoztató, ahol az idei Sziget főbb fellépőit és újdonságait ismertették. Idén a szervezők arra fektettek hangsúlyt, hogy a Nagyszínpad programját erősítsék, és ne csak Magyarország vagy Közép-Európa legjobb fesztiválját teremtsék meg, hanem fellépjenek az európai porondra. Második helyen áll a színpadok nagyságrendjében a világzenei nagyszínpad, ami zenei kínálatában a szervezők szerint mostanra érte el a csúcspontját, azaz nincs a műfajnak olyan képviselője aki az idei évvel bezárólag ne lépett volna fel itt.
Idén megpróbálják a 25.000 hetijegyet elővételben eladni, és az eddigi külföldi eladási statisztikák lehetővé teszik ezt a bizakodást.
Az idei Sziget két nagy újdonsága, hogy lesz három áruház ("Hogy minél többmindent tudjanak a Szigetlakók a szigeten beszerezni."), és eltűnik a kék-fehér-piros kóla, s megjelenik helyette a Coca-Cola. Ezt nem a reklám miatt írjuk le, hanem a keltett megdöbbenés miatt. "Egy nagyon jó ajánlatot tettek" - mondta Müller "Sziámi" Péter a sajtótájékoztatón. És amit egy ilyen beharangozóból nem lehet kihagyni: idén is öttel több sátorhely és mobil wc lesz és 10 méterrel hátrébb kerül a Nagyszínpad, hogy többenn elférjünk előtte.
Bővebb információ: http://www.sziget.hu/fesztival
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk


Bacsárdi László, Kereskényi Balázs