CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. május 31., kedd 19:13


Jutalmakat és elismeréseket adtak át

Ülésezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság

Ülésezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság

A Megyei Védelmi Bizottság soros ülését május 31- én 10.00 órakor tartotta Likócson, a 12. Légvédelmi Rakétadandár laktanyájában. A testületi ülésen az állandó és meghívott tagok mellett részt vett Dr. Patyi Sándor dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója, Kovács Zoltán dandártábornok, a HM Honvéd Vezérkar Személyügyi Csoportfőnökség csoportfőnöke, Ivancsics Jenő úr, a Magyar Geológiai Szolgálat Nyugat-Magyarországi Területi Hivatalának hivatalvezetője, Horváth Miklós úr, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedés Felügyelet igazgatója, valamint meghívást kapott Mosonmagyaróvár, Pannonhalma, Tét és Győrszemere polgármestere is.

A testületi ülésen napirend előtt kitüntetés, illetve jutalomtárgyak átadására került sor. A honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a honvédelmi miniszter „I. osztályú Honvédelemért Kitüntető Cím”-et adományozott Firtl Mátyás úrnak, a Megyei Közgyűlés általános alelnökének. Az elismerést a honvédelmi miniszter megbízásából Dr. Patyi Sándor dandártábornok adta át.

Dr. Szakács Imre, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke szervezeti átalakítás miatt nyugállományba helyezésük alkalmából jutalomtárgyat és elismerő oklevelet adományozott Arlay Frigyes pénzügyőr ezredesnek és Kiss József ezredesnek a Megyei Védelmi Bizottság tagjai közül való kiválásuk alkalmából, a testületben végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

        Az elismerések átadását követően a Bizottság meghallgatta az MVB elnökének beszámolóját az előző testületi ülés óta eltelt időszakba történt védelmi-igazgatási intézkedésekről, eseményekről. Ezt követően beszámolót hallgattak meg a megye területét érintő földrengések lehetséges bekövetkezéséről, illetve a rengések várható irányáról. A napirendet az indokolta, hogy a szlovák média közel fél éve egy bekövetkezendő rengés lehetőségével foglalkozik a Győr-Pozsony törésvonal mentén. Továbbá, hogy május hónapban Pápa térségében 4-es erősségű rengéseket mértek. A beszámolót követően meghallgatta a 2004. július 1.-én megalakult Pannonhalma Helyi Védelmi Bizottság elnökét az eltelt egy évben végzett munkáról. Ezután a Megyei ÁNTSZ tisztifőorvos asszonya tájékoztatta Bizottságot a megye egészségügyi és járvány helyzetéről, valamint a tavaszi influenzajárvány tapasztalatairól.

        A 2004. május 1. óta – uniós csatlakozásunk - eltelt időszak közbiztonsági és bűnmegelőzési helyzetéről adott tájékoztatást Dr. Szabadfi Árpád rendőr dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány. Az előző évek tapasztalatait figyelembe véve a megye területén várható árhullámok valószínűsége, valamint az ár- és belvízi felkészülés helyzetének aktuális feladatairól tartott tájékoztatást az ÉDUKÖVIZIG  igazgatója.

        A 2005. január 1-jén életbe lépett 2004. évi CV. törvényből fakadó – a Megyei Védelmi Bizottság munkáját befolyásoló – változásokról, elgondolásokról tart előadást a MH Honvéd Vezérkar személyügyi csoportfőnöke.

        A testületi ülés utolsó napirendi pontjaként a 2005. szeptember 30-án végrehajtásra kerülő „Győr 2005 – Befogadó Nemzeti Támogatás” megyei feladataival összefüggő gyakorlás helyzetéről adott tájékoztatást hallgatta meg a Bizottság. Ezt követően gyakorlás menetét, jelentési rendszerét próbálták végig az abban érintet szervezetekkel, illetve azok vezetőivel. A gyakorláshoz kapcsolódó technikai bemutató struktúráját, a résztvevők ezzel kapcsolatos elgondolásainak megbeszélését követően a megyei elnök a testületi ülést bezárta.
Ponty Zita