CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. május 31., kedd 19:24


Hősök Napja Bánfalván

Hősök Napja Bánfalván

Május utolsó vasárnapján emlékezünk a háborúk hős katonáira. Az ünnep előestéjén a Bánfalvi könyvtárban a „Hősök hagyatéka „ címmel nyílt kiállítás.
A közönség soraiban ott voltak azon kevesek is, akik átélői voltak az első és második világháború harcainak. Sokan,de talán a kelleténél mégis kevesebben foglalkoznak e korszak kutatásával az emlékek,relikviák gyűjtésével. Köszönettel tartozunk nekik,hiszen az ő jóvoltukból gyűlt össze a kiállítás tárgyi anyaga. A múzeum eredeti fotóanyaga,konkret soproni eseményeket idézett meg.
A megnyitó beszédet Farkas Gábor Kapitány úrtól hallhattuk.

A tárlat megtekintését követően a vendégek a Bánfalvi Hősi Temetőben tartottak megemlékezést. Közösen énekelték el nemzeti imáinkat,hallgatták meg Németh Attila katolikus plébános ima beszédét. Ifj.Sarkady Sándor helytörténész a bajtársakat összetartó erőről,a hősök példaadásáról és az azóta is fájó ember veszteségről beszélt a temető világháborús emlékművénél.
A koszorúzást követően Igrecz Katalin a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület nevében köszönte meg a Bánfalvi Kórus,Kulturális Egyesület,a Fenyő Téri Iskola,a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Vitézi Rend aktív közreműködését és az emlékezők tisztelgő sétát tettek a sírkert emlékhelyeinél.

Farkas Gábor alezredes,Sopron Város Rendőr kapitányának megnyitó beszéde:

Tisztelt ünneplő közönség!

Holnap a Hősök Napját ünnepeljük és ez alkalomból egy rendkívül érdekes kiállítás megnyitóján vehetünk részt.
A kiállítás,amely a „Hősök hagyatéka” címet viseli tartalmával szívszorítóan megragadja az érdeklődőket és az ünnepet magasztosabbá teszi. E bemutató a hősöknek állít emléket,de nekünk leszármazottaknak,túlélőknek az utódaiknak szól.
A Hősök Napját minden év május utolsó vasárnapján tartjuk.
A magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül ,a ma élő és a jövő nemzedék okulására a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította a 2001.évi LXIII.Törvénnyel.
A törvény ezen ünnepnapot a magyar hazáért az elmúlt évezredben bármely korban küzdött hősök emléknapjává teszi.
A magyar Köztársaság az elmúlt ezer év méltó örököse akkor lehet,ha nem hagyja feledni azokat,akik a maguk életénél is fontosabbnak tartották a hont.
A törvény ezért a haza szabadságáért és függetlenségéért. A magyar nemzet fennmaradásáért fegyverrel küzdött katonák és szabadságharcosok,a magyar hazát önfeláldozóan szolgáló vagy más módon életüket kockáztató,illetőleg vértanúságot vállaló hazafiak emlékét megörökíti.

Mindazokat a nemzet hőseinek kell tekintenünk,akik akár fegyverrel,akár anélkül,odaadóan szolgálták a hazát a végveszély óráiban,és akár az önkény megtorló intézkedéseit is vállalták.
Ezen a kiállításon,amelynek megnyitójára összegyűltünk az emlékezéssel a hősöknek adózunk és hajtunk fejet előttük.
A kiállítás tárgyai rendkívül érdekesek.
,Láthatunk itt katonai egyenruhákat,kitüntetéseket,fotókat,leveleket,kardokat,fegyvereket.
A legtöbbjük Sopronból, Bánfalváról és a környékről került ide elhívatott gyűjtőknek köszönhetően.
Ezek az emlékek idáig családok féltve őrzött kincsei voltak,most pedig nyilvánosság elé kerülnek,így lehetőségünk nyílik,hogy megismerkedjünk velük.
A hősöket,tetteiket és lényüket a hátrahagyott tárgyaikon keresztül ismerhetjük meg.
A kiállítás nem csak azt szolgálja,hogy bemutassa a régi idők tárgyi emlékeit,annál lényegesen többet. Nevezetesen hozzájárulhat a magyar ifjúság erkölcsi neveléséhez,helyes történelemszemléletének kialakításához és a múlt értékeit tisztelő,a honért odaadó gyermekek neveléséhez.
Hiszen a hősök is voltak gyerekek!Őket is szerető családban nevelték,ábrándoztak a jövőjükről,készültek-mint mindenki- a hosszú ,tartalmas életre. Sajnos mindannyiuk sorsába közbeszólt egy csata,egy háború vagy véres konfliktus.

Akikre most emlékezünk – közülük a legtöbben nem akartak hősök lenni,az adott történelmi helyzetben tették a dolgukat,vagy amit a sors kiszabott rájuk és sajnos elvesztették a legdrágábbat az életüket.
Nekünk nem azt kell ma kutatni,hogy melyik háborúban,melyik oldalon és miért vesztették az életüket hanem azt,hogy elvesztek és ezzel mérhetetlen fájdalom és könnyhullás marad utánuk
Ez a kiállítás a hősöknek állít méltóan emléket. Ajánlom minden emlékezőnek szíves figyelmébe.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Engedjék meg,hogy a tárlat megtekintése előtt elismerésemet fejezzem ki Igrecz Katalin könyvtáros hölgynek,a kiállítás rendezőjének munkájáért amellyel ezt a színvonalas és tartalmas bemutatót megszervezte és mindannyiunknak a Hősök Napját átélhetőbbé,ünnepélyesebbé tette.
Ezzel a kiállítást megnyitom és köszönöm megtisztelő figyelmüket.
I.K.