CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. május 31., kedd 20:20


Borünnepet tartottak Sopronban - indul a Kékfrankos Nyár

Borünnepet tartottak Sopronban - indul a Kékfrankos Nyár

Immár hagyomány a soproni borünnep, amelyet idén tizennegyedik alkalommal rendeztek meg a Fő téren.
A hét végén újból megjelentek az ismerős faházak, padok és asztalok a soproni Fő téren. A soproni borászok legfinomabb boraikat ajánlgatták a borünnepre látogatóknak.

A bor és a muzsika – egymást kiegészítő jó társak – biztosították a jó hangulatot a három napig tartó ünnep alatt, amelynek fáradhatatlan szervezője – immár másfél évtizede – a Soproni Városi Fúvószenekar. A rendezvényen hazai és osztrák rezesbandák, zenekarok, művészeti csoportok és a magyarországi német táncegyüttesek léptek fel.

A Fő téren tizenkilenc soproni és város környéki borász, valamint egy-egy borkereskedés és borház kínálta borait, közöttük díjnyertes borokat is.

A rendezvénnyel egyúttal kezdetét vette a Kékfrankos Nyár esemény-sorozat, amely a szüreti napogik tart majd a borászok, a hegyközségek és a Pro Kultúra Sopron Kht. közreműködésével.. A "Kékfrankos Nyár" rendezvénysorozat célja a Soproni borvidék bemutatása: a szőlőt és borkészítést - a „tőkétől a pohárig”-, mint térségünk egyik meghatározó kulturális örökségét ismerhetik meg az érdeklődők.

A programsorozat több helyszínen és időpontban folytatódik.
Az Új utcai történelmi pincében egy-egy hétig ismert soproni pincészetek mutatkoznak be, felidézve a „Buschenschankok" világát. Az egykori soproni poncichterek (19. századi németajkú gazdák) minden évben két héten keresztül mérhették boraikat saját házaik alá épített pincéikben. A kapuban „kifüggesztett” fenyőág jelezte a „Buschenschankot”, azt, hogy a háznál bort értékesítenek. A soproni borászaink mindenkit szeretettel várnak a Sopron belvárosában található történelmi pincében, az Új. u. 4. szám alatt.

A Poncichter estéken – péntekenként – egy-egy étteremben a soproni borok és ételek világába kalandozhatnak az érdeklődők. Hetente más-más borászat mutatkozik be hagyományos soproni ételek kíséretében a legkiválóbb soproni éttermek valamelyikében. Részvételi díj: 5000 Ft/fő (borbemutatóval - 5 fajta bor kóstolása - egybekötött négyfogásos vacsora). A részvételi szándékot a Bormarketing Műhely Kht.-nál lehet jelezni ( +36-30-336-53-60)

A "Borvidék a világörökségben" program szombati napokon indul: 13.45 órakor a Hotel Lővér recepció (Sopron, Várisi u.4.), 14.00 órakor a Pannónia Med Hotel recepció (Sopron, Várkerület 75.) helyszínekről.

"Városi séta a bor jegyében" programon Sopront, a Kékfrankos fővárosaként ismerhetik meg a résztvevők. Ez idegenvezetéssel egybekötött belvárosi séta, ahol a város kulturális értékeit a soproni borászat szemüvegén keresztül mutatják be. A program végén egy pohár Kékfrankossal lehet koccintani Sopron történelmi belvárosában.
A programon, amely minden vasárnap 10.00 órakor a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ, Tourinform iroda elől (Sopron, Liszt F. u. 1.) indul, a részvétel ingyenes.



A Kékfrankos Nyár programjaira jelentkezés és további információ:

Bormarketing Műhely Kht. 9400 Sopron, Kölcsey u. 5.
Telefon: (+36)-99-508-835, Varga Anita (+36)-336-53-60, Rigler Zsolt (+36)-9891-384
Fax: (+36)-99-508-836
e-mail: varga@soproniborvidek.hu
www.soproniborvidek.hu