CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. június 03., péntek 15:06


Habsburg György Győrött- A drogról mindenkinek Kapuváron- I .Majorette és Fúvószenekari Fesztivál Győrött - 1455 június elején országgyűlés zajlott Győrben- Megyei közgyűlés

Megyei hírek, események

Habsburg György Győrött

Június 2-án, csütörtökön délután Győrbe látogatott dr. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Győri tartózkodása során Habsburg György aa Megyeházára is ellátogatott, ahol Firtl Mátyással, a megyei közgyűlés általános alelnökével találkozott. A politikus a győri Városházán Firtl Mátyással, a Megyei Közgyűlés általános alelnökével is tárgyalt.



A drogról mindenkinek: ismeretterjesztő előadásokat és filmvetítéseket tartanak a szakmai napon, Kapuváron


2005 június 3-án 9.00 órakor Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő megnyitójával kezdődik a drogellenes szakmai nap Kapuváron.
A rendezvényen több előadás között elhangzik Dr. Csokán Csaba r. alezredes (a megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Vezetője): A drog és a jog, Oláh Dóra szociális munkás (Szt. Cirill és Method Alapítvány Rév Szenvedélybeteg Segítő Szolgálat): Amit az elterelésről tudni kell, Dr. Gaál József biológus, drogszakértő, gyógyszerkutató, NIDA (Amerikai Nemzeti Droghivatal) külső munkatársa : „Mit adhat, mit vesz el a drog ?”.

14,00 órakor Dr. Biró Péter polgármester megnyitójával folytatódik a program, majd Dr. Tengerdi Antal (NYME tanszékvezető) : A drogokról másképpen, Dr. Varga Gábor (Petz Aladár Megyei Kórház pszichiáter, főorvos) : Drogprevenciós lehetőségek a térségben, Gáspár Károly: Szomorú, de igaz… előadása.

A programot, amelynek részei az egész napos kiállítás és a folyamatos filmvetítések, a mozi épületében rendezik, és lehetőség lesz konzulátcióra, kötetlen beszélgetésekre.
A rendezvény szervezői és támogatói: Családsegítő Intézet Kapuvár, Egészségmegőrző Munkacsoport, Fidelitas, Hang-Tér-Kép Kulturális és Népfőiskolai Egyesület, Hely-Szín-Kép Kht., Kapuvári Rendőrkapitányság, Kapuvár Város Lakosainak Egészségéért Közalapítvány, Közrendünkért Alapítvány, Kapuvár Városi Önkormányzat, Kék Forrás a Gyermekekért Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Nagycsaládosok Kapuvári Egyesülete, Beledi Fiatalok Ifjúsági Szervezete, Renato Design




I .Majorette és Fúvószenekari Fesztivál

Június 5-én, vasárnap délután Győrött, az Intergrál-DAC sportpálya és környéke ad otthont az I. Majorette és Fúvószenekari Fesztiválnak. A hagyományteremtő szándékkal megrendezendő programon 8 megyei majorette csoport és 4 fúvószenekar lép fel. A fesztivál felvonulással veszi kezdetét, ami a Déry Tibor utcából indul és a sportpályáig tart. A fesztivál leglátványosabb része a nyitótánc lesz, amelyet közel 200 fő majorette ad elő egy koreográfiára, a 100 főt meghaladó fúvószenészek egyidejű játékára. A nyitótánc után minden csoprot külön is be fog mutatkozni.

Az ünnepélyes megnyitó keretében dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Polcsik Emilné a megyei majorette szövetség elnöke köszönti a résztvevőket és érdeklődőket. A rendezvény keretében a szervező szövetség bemutatja a sokak által még nem ismert sporttwirlinget és twirling alapú majorettet. A belépés díjtalan. A megyei közgyűlés elnöke a rendezvényt megvalósítását anyagi hozzájárulással is támogatta.

A GYMS Megyei Sportwiriling, Majorette és Fúvószenekari Szövetség 2005 márciusában alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a megye majorette csoportjait és fúvószenekarait. Az első, hagyományteremtő szándékkal megrendezendő fesztiválon bemutatják a szövetség tevékenységét, céljait, elképzeléseit, valamint azt, hogy miként szeretnének hozzájárulni a megye sport- és kulturális életének színesebbé, változatosabbá tételéhez.
2005. június 7. - rendezvénysorozat az 1455. évi győri országgyűlés 550. évfordulója tiszteletére



1455 június elején országgyűlés zajlott Győrben. Olyan kiváló férfiak vettek részt rajta, mint Hunyadi János és Kapisztrán János.

A jeles esemény 550. évfordulójára a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat - a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, a Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Megyei Levéltár és a Kisalföld c. megyei napilap támogatásával - tartalmas rendezvénysorozattal készül. (További részletek és információ: www.gymsmo.hu)

Délelőtt 10 órakor a megyei könyvtárban azok a diákcsapatok mérik össze tudásukat, a kik „A Hunyadiak kora Magyarországon” c. történelmi vetélkedő megyei döntőjében jutottak. Délután 3 órakor, már a Xántus múzeum Barokk-termében folytatódik a megemlékezés, ahol elsőként „A kor történetének emlékei” címmel kamarakiállítás nyílik a megye közgyűjteményeiből, majd a több fordulós történelmi vetélkedő értékelésére és a megyei forduló eredményhirdetésére kerül. A legeredményesebb csapatok tagjait és felkészítőjüket értékes könyvjutalmak és egy egynapos budapesti kirándulás várja.

A programsorozat 15.30 órakor emléküléssel folytatódik, melynek keretében neves helyi és budapesti szakemberek tartanak előadásokat a jeles történelmi esemény kapcsán.

Az ünnepi megemlékezés utolsó, de reményeink szerint nagy nyilvánossággal kísért eseménye az 1455. évi országgyűlés 550. évfordulója alkalmából – a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által – készíttetett emléktábla avatása és leleplezése lesz. Soltra E. Tamás, soproni művész alkotását dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke avatja fel.

A június 7-i programokra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, különös tekintettel a 17. 00 órakor kezdődő emléktábla-avatási ünnepségre (Győr, Liszt F. 13.).



Megyei közgyűlés

Június 10-én tartja soron következő közgyűlését a megyei képviselőtestület.

A megvitatásra váró 28 napirendi pont között többek között a megyei rendőr-főkapitányság 2004. évi tevékenységéről szóló beszámoló, a megyei területrendezési terv jóváhagyása, illetve a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatói álláshelyéről való döntés szerepel.

Mindezek mellett tájékoztatót hallgatnak meg a képviselők a megye lakosságának egészségügyi helyzetéről, illetve megvitatják a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal kapcsolatban összeállított munkaanyagot. A közgyűlés várhatóan döntést hoz a gyapjaslepke invázió elleni védekezéshez szükséges állami pénzügyi fedezet elnyerésére szóló kérelem benyújtásáról is.

Ponty Zita