CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. jĂşnius 14., kedd 20:26


Sopronban ülésezett a Magyar Rektori Konferencia

Sopronban ülésezett a Magyar Rektori Konferencia
 
A felsőoktatási törvény módosítását szorgalmazta és új elnököt is választott keddi tanévzáró plenáris ülésén a Magyar Rektori Konferencia Sopronban.

Az ország 25 egyetemét összefogó grémium a Nyugat-Magyarországi Egyetem meghívására választott vidéki helyszínt a tanácskozáshoz, amelyen elhangzott: hazánkban a népesség több mint 5 %-a, azaz mintegy félmillióan tanulnak egyetemen vagy főiskolán. A magyar, nagy hagyományokra épülő felsőoktatás színvonala megfelel az Európai Unió követelményeinek. A rektorok soproni tanácskozásukon a felsőoktatási törvény átalakítását sürgették. A 2005/2006-os tanévre a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát, Prof. Dr. Klinghammer Istvánt választották. Az új elnök a Cyberpress kérdésére ezt mondta: „2-300 évvel ezelőtt az egyetemek Bologna-val, Oxforddal, Heidelberggel mérték össze magukat, most nekünk is mint testvéreknek kell idehaza összefognunk, hogy ebben a versenyben helyt álljunk.”
A magyar felsőoktatás helyzetét értékelve a szakemberek megállapították: kiegészítésre szorul  a mesterképzésre vonatkozó jogszabály is. Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora kérdésünkre elmondta: „A Magyar Rektori Konferencia úgynevezett Bolognai Bizottsága különböző tudományterületekről már meg is fogalmazta, hogy mely mesterszakoknak a bevezetését tartaná jónak a magyar felsőoktatás számára.”
A rektorok hangsúlyozták: a legfontosabb feladat továbbra is az esélyegyenlőség megteremtése a felsőoktatásban; mindenki számára biztosítani a lehetőséget, hogy tehetségét, adottságait maximálisan kamatoztathassa.

Tóth Anita Lilla