CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2005. július 04., hétfő 12:26


XV.Érembiennálé

XV.Érembiennálé

A Soproni Ünnepi Hetek alatt a rendezvény hagyományainak megfelelően a Lábasházban tekinthető meg június 19-től szeptember 11-ig a XV. Érembiennálé anyaga.
Összehasonlítva az előtér és a két terem anyagát a korábbi évek termésével, azt kell mondanunk, hogy a csaknem száz művész közel 300 alkotása közül a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb a bóvli. Aki veszi a pénztárcáját és leperkálja a kiállítást cerberusként, kicsit a látogató számára terhes együttlétként őrködő teremőröknek az egy és negyed liternyi benzin árát, az idén sok érdekes alkotással ismerkedhet meg a hagyományosan szélesre tárt képzeletbeli ajtón beözönlő alkotói seregtől.


A sok fiatal művész jelenléte mellett külön öröm lehet a helybelieknek, hogy Sz. Egyed Emma hagyományosan szép érméi mellett ismét ott van a kiállítók között Soltra E. Tamás is, aki a kiállítás olyan sorozatát produkálja, mely talán az egész összeállítás legszebb példája arra, hogyan lehet a hagyományokat és dinamikus alkotói magatartást a modern formákban ötvözni. Ma már nem szokás példaként bárkit mások elé állítani, hátha csak azt érjük el vele, hogy megutálják, de Soltra sorozata már most, a megszületés pillanatában klasszikusnak nevezhető.
Újabb öröm, hogy a hagyományos portrék, képmásra vert érmék ismét kellő számban képviselik a mesterség gyökereit, azonban a személyek ábrázolásából hiányzik az a fajta merészség, egyéni íz, talán karikírozó jelleg, ami igazán zamatot, egyéniséget adott a személyábrázolások korábbi nagyjai munkáinak.
A különteremben a 2003. évi nagydíjas és Ferenczy Béni-díjas Csikai Márta szobrászművész figyelemre méltó munkáit láthatja a közönség. Igazán ennek a teremnek a dilemmája az, ami az egész érmeművészet mindenkori "tudathasadása": hogyan lehet megőrizni a formanyelv világát úgy, hogy nemességében megújítva is összehasonlítható, s ebben az összehasonlításban nyerő legyen minden korok hasonló kategóriájával együtt.
Mindenkit bíztatunk, azt is, akit érdekel a művészet folyamatos megújulása, és azt is, aki a klasszikus szépség felé vonzódik inkább, hogy tekintse meg a XV. Érembiennálé anyagát a Lábasházban. Biztosan talál a maga számára megfelelőt, talán csodálhatót is.
- DI -