CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2005. jĂşlius 09., szombat 11:37


Esőcseppek, sár és kétszáz fellépő

Esőcseppek, sár és kétszáz fellépő

Az idei évben nem kegyes az időjárás a VOLT Fesztivál résztvevőihez. A rendezvény július 6-án vette kezdetetét, az első napsütétes nap óta kisebb-nagyobb megszakításokkal esik az eső. A résztvevőket mindez nem annyira zavarja.

Torres Dani, I Love You

2005. július 6-án szerdán a 0. nappal, hatalmas sorbanállással és napos idővel vette kezdetét a Lővér Kempingben a VOLT Fesztivál. Idén több színpaddal, megnövelt helyszínnel és jobb infrastruktúrával készültek a szervezők. Mindez kellett is, mert tömött vonatok érkeztek minden irányból. A vasútállomástól kezdve igazították útba a fesztiválra érkezőket, hogy feltaláljanak a kempinghez. Ezen a napon a Kispál és a Borz egy csendesülős koncerttel fogadta a látogatókat, de felléptek a Megasztárok és a Hooligans is. A csíkos elefántot nem tudtuk megcsodálni, mert hiányzott Caramel, Bartók Eszti és Tóth Gabi is, mindannyian betegségre hivatkozva mondták le. Éjjel még számos helyszínen várták koncertekkel és partikkal a 0. nap résztvevőit. Bemelegítésnek ideális volt.

Are you ready, Sopron?

Már a múlt homályába vesznek azok a régi szép idők, ahol a VOLT kulturális programját csak egy-egy kerekasztal-beszélgetés valamint a VOLT-mozi jelentette. Idén a Magyar Televízió több műsorával is aktívan bekapcsolódik a fesztiválba, kint van a Kultúrház, a 12+. Sok program kapcsolódik a Nagy Könyvhöz is: lehet szavazni, kávézni, vagy akár hordószónoklatot tartani. Nem véletlen, hogy nem csak a szokásos fesztiválózó emberekkel találkozni, a koncerteknél jóval többről szól ez a fesztivál. Felnőtteket, családokat is fel lehet lelni. De a kempingben van egy 24 óráslátványrádió is, a VOLT rádió, amelyet élőben lehet fogni a fél országban, Budapesten a 98.6-on, Sopronban pedig a 104.6-on. Pesti ismerőseinktől egy-egy koncert alatt kaptuk is az sms-ket, hogy irigyelnek minket. Csütörtökön egy kisebb eső után az Emil Rulez!, valamint a Kispál és a Borz várta a nagyszínpadnál a látogatókat. Az est utolsó fellépője ezen a helyszínen a francia Sergent Garcia volt, akik egy közel két órás nagyszabású showt tartottak, s háborúellenes számot is előadtak. Az egyre jobban szakadó eső ellenére alaposan megmozgatták a tömeget, az egyik énekes lejött a korláthoz, hogy úgy buzdítsa éneklésre az embreket. Idén a Zanzibárnak csak egy kisszínpad jutott, ugyanitt lépett fel – közel egy órás késéssel – a Jamaica hangulatát idéző Pannonia Allstarts Ska Orchestra is, akik a Sportszigeten nagyszínpadon voltak. A csak 18 éven felülieknek szóló Café sátorban éjféltől igazi drum’n’bass vette kezdetét, Ablak a dubra: VOLT special fantázianévvel, olyan fellépőkkel, mint Soul Mekanik, Bodies vagy Naga.

Esik eső karikára

Az időjárás nem zavartatta magát, és tovább esett, hogy péntekre sártengerré változtassa a Lővér Kempinget. De ez már egy másik történet.

Szombati ajánló

A mai napon kulturális programok közül a TÁP Színház Alvószínház című műsorát ajánljuk. "Az Alvószínház előadását a közönség nem ülve nézi, hanem fekve; amint belép a terembe, úgy érezheti, hogy szentélybe lépett be: füstölők illatoznak, érkezéskor mindenki citromfű- és mentateát kap. A hangulat csendes, szertartásos, halk élőzene szól. Ahogy mindenki kényelembe helyezte magát, kezdődik az előadás."
VOLT Fesztivál, Café sátor, 15.00

Ha az eső egy kicsit csillapodik, akkor a nagyszínpadnál a Heaven Street Seven, a Quimby, a Thievery Corporation és a Tankcsapda koncertjét lehet élvezni. Fedett helyen lesz Zagar koncert, KFT, Hobó Blues Bland és Hyperspace party. Csak a jó idő hiányzik.

Bacsárdi László