CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. jĂşlius 13., szerda 23:50


Deák tér Fórum: a tervek nem egyeznek az itt élők elképzeléseivel-Alpolgármester: az ellenzők hozzáadni pozitív dolgot nem akarnak

Deák tér – nem csúszik a felújítás

Deák tér – nem csúszik a felújítás

Bírósághoz fordultak a Deák tér lakói, hogy megakadályozzák Közép-Európa leghosszabb terének modernizációját. Az önkormányzat azonban - a jogerős építési engedély birtokában - várhatóan az év végén elindítja az - állami és Uniós támogatással - 665 millió forintból megvalósuló építkezést.

300 négyzetméteres internetkávézó és turisztikai központ építése is szerepel a soproniak egyik legkedveltebb terének felújítási tervében. A 20 éve várt rekonstrukció tervei azonban nem egyeznek az itt élők elképzeléseivel, akik szerint a részben a föld alá süllyesztett épületek nem illenek a 19. században kialakított tér eredeti szerkezetéhez, hangulatához, nem szolgálják a soproniak érdekét és megtörik a park csendjét. A lakók tiltakozásul 2650 aláírást gyűjtöttek össze és a bírósághoz fordultak – tudtuk meg Varga Gábortól. A lakókból alakult Deák tér Fórum vezetője azt mondja, attól tart, a soproniak akkor döbbennek rá, miről is van szó, ha megkezdődik az építkezés és hatalmas gödrök tátonganak majd a téren.

A tér lakói azt is kifogásolják, hogy a tervek elkészítése során nem vették figyelembe elképzeléseiket. Hruby József alpolgármester a Cyberpressnek elmondta: az önkormányzat több alkalommal is lehetőséget biztosított az érintettek számára, hogy hozzászólhassanak a tervekhez, illetve a kivitelezési munkákhoz: először egy decemberi lakossági fórumon, majd februárban egy televíziós interjúban, végül májusban a Városfejlesztési Bizottság ülésén  Az alpolgármester így fogalmazott: „Mindhárom alkalommal elutasító válasz érkezett a Deák tér Fórum részéről, tehát én azt gondolom, hogy az ő taktikájuk, stratégiájuk csak a terveknek a meghíúsítása, hozzáadni pozitív dolgot nem akarnak.”
A Közigazgatási Hivatal jóváhagyta és azonnal végrehajthatónak nyilvánította az építkezést, ezt pedig az önkormányzat szerint a bírósági eljárás nem befolyásolja, így a közbeszerzési pályázatok kiírása után várhatóan novemberben megkezdődhetnek a munkálatok a Deák téren, amely a tervek szerint 2007 júniusára újul meg teljesen. A Deák tér Fórum folytatja a civil kezdeményezést.

Tóth Anita Lilla