CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. július 22., péntek 23:57


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2005. július 21.

Zsendülésig hátralevő kb. 2 héten a növényvédelemben változatlanul a lisztharmatra kell figyelnünk. Különösen azoknak ajánlott az óvatosság, akinek az előző, vagy az azelőtti permetezés nem sikerült tökéletesre / harmatos volt a lomb, még a permetezés napján esett az eső, elmaradt a zöldmunka /. A sok csapadék ellenére a peronoszpóra ilyen fejlődési állapotnál már nem fenyegeti a termést, lombvédelemre a kontakt rézkészítmények ( Nordox, Funguran, Cuproxat, Champion stb.) elegendőek.

Védekezési javaslatom:

A lisztharmattól mindeddig megóvott ültetvényekre kén + réz

Ahol már megjelent a fertőzés, ott a Karathane + réz összeállítással blokkolhatjuk továbbterjedését. Természetesen, ha az elmúlt héten valamelyik strobilurint használtak, a héten nem kell ismét permetezni!

A kártétel elkerüléséhez, a hatásos kezeléshez nagyon fontos, hogy a fertőzést minél korábban felismerjük. A lisztharmat először a tőke belsejében, az árnyékolt fürtökön jelentkezik, a fejletlenebb-apróbb bogyók kocsánykorona felőli oldalán. Tehát egy induló fertőzést csak alapos szemrevételezéssel, a fürtöt – számos fürtöt kézbe véve lehet felfedezni. Tünete a bogyón könnyen felismerhető: jellegzetes ezüstszürke, letörölhető bevonat a bogyó felszínén. Kb. egy hetes fertőzöttség után alakul ki a lisztes bevonat. Alatta a bogyó héján barna pontok-cirádás mintázat alakul ki. Idősebb fertőzésnél a bevonat sötétszürke, a bogyóhéj kemény, repedt, a repedésen kilátszik a mag. Ez a „sérves bogyó”.

Ott számíthatunk rá, ahol tavaly is gondot okozott, mert a fertőzött tőkén telelt át, azt fertőzi idén is.

A fertőzés megelőzésében és megállításában egyaránt kulcsfontosságú a gyorsan felszáradó, jól megvilágított, átpermetezhető fürtzóna kialakítása már júniustól, mert direkt napfényben, pára nélkül a spóra nem fertőz, a gomba növekedése lelassul. Ehhez a fürtök közül el kell távolítani a leveleket, fürtök felett meg kell hagyni a hajtáson 7-10 levelet, nem szabad túl rövidre csonkázni a hajtásokat!

Hollósy Attila sk.
Növényvédő mérnök
30/243-7795