CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. július 31., vasárnap 22:32


Borvidékek határmenti együttműködése

Borvidékek határmenti együttműködése
 
Marketing kommunikáció, értékesítés, képzés, turizmus. A magyar és az osztrák gazdák e területeken látnak lehetőséget az együttműködésre - derül ki abból a Phare CBC támogatásával készült felmérésből, amely alapján a Soproni Történelmi, valamint a Közép-Burgenlandi Borvidék szakemberei kidolgozták közös marketing programjukat.

A Fertőtől délre eső területek tápanyagdús talaján termett Kékfrankosból karakteres, tanninokban gazdag vörösbor születik. A kontinentális, szubalpin és szubmediterrán éghajlati jelleget is ötvöző Soproni Történelmi Borvidék a borászok szerint a térség egyik legjobb adottságú termőhelye.
Molnár Tibor, a Soproni Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke azt mondja: „Mindez a mese, mindez a szépség, amiről beszélünk, ez valósághű, mert amikor azt mondjuk, hogy Sopron a borvidékek különce Magyarországon, akkor mi ezt tudjuk indokolni.”

A Soproni és a Közép-Burgenlandi Borvidék hasonló természeti adottságaival, történelmi hagyományaival összefonódik, erősíti egymást. A gazdasági kapcsolatok élénkítésével a borturizmus fellendítése, illetve a térség világpiaci versenyben való jobb szereplése a cél. A két borvidék a világ legmeghatározóbb Kékfrankos termőhelyévé, régiójává fejlődhet – mondta Rigler Zsolt a határmenti gazdák közös marketingprogramját ismertető fórumon. A Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője elmondta: a magyar-osztrák program 2004 őszén indult a Phare CBC Kisprojekt Alap támogatásával. A program során tanulmányt készítettek az ún. Borút Minősítési Rendszer kidolgozásáról, nyolc helyi szállodában helyeztek el mobil, illetve fix, a soproni borokat reklámozó ún. installációs táblákat, számos médiumban összesen 24, a két borvidéket népszerűsítő írás jelent meg, 40 ezer példányban jelentettek meg egy borturizmusról szóló színes kiadványt, valamint az ún. „Study Tour”-okon az ország 20 újságíróját látták vendégül, akik a város pincészeteivel is megismerkedhettek.

A soproni és a burgenlandi gazdák a borturizmust népszerűsítő kiadványokat is megjelentettek, emellett - újabb pályázattal - piackutatást, közös turisztikai szolgáltatások, információs rendszer kidolgozását, valamint a szomszédos Rusztos egy osztrák-magyar boroktató centrum létrehozását tervezik.

Tóth Anita Lilla