CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. augusztus 22., hétfő 00:24


A Páneurópai piknik 16. évfordulója

A Páneurópai piknik 16. évfordulója

Idén tényleg megnyílt a határ
Augusztus 18-án és 19-én tartották idén a Páneurópai piknik évfordulós ünnepségeit. Augusztus 18-án a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar a fertőrákosi Barlangszínházban adott koncertet, majd augusztus 19-én tényleg megnyílt a sopronpusztai határátkelő, így a szomszédos Szentmargitbánya is részévé vált a rendezvénynek. Ez azt jelentette, hogy az eddigi évfordulós ünnepségekhez képest az idei alkalmával megvalósulhatott az eredeti piknik célja, hogy a határon átsétálva annak mindkét oldalán közösen ünnepelhessenek az egymással szomszédos települések, magyarok és osztrákok.
1989-ben Szent Margitbánya (St. Margarethen) akkori polgármesterének kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a piknikre sor kerülhetett, a település lakói pedig hétszázötven menekültet fogadtak be. Később az osztrákok – kerülővel ugyan – de minden évben átjöttek ünnepelni, idén végre a magyarok számára is megnyílt a határátkelő.

Megemlékezés a kopjafánál
Sopronpusztán az 1989-es határáttörést az egységes Európa felé tett első lépésként értékelték a megszólalók. Elsőként Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, az egykori esemény egyik szervezője idézte fel visszaemlékezésében a 16 évvel ezelőtti eseményeket.

,,Az áttörés óta eltelt 16 év bebizonyította: történelmet írtak itt a vasfüggöny tövében akkor" - fogalmazott ünnepi beszédében Firtl Mátyás (Fidesz), Sopron és térsége országgyűlési képviselője. ,, A Páneurópai Piknik azt adta a világ tudtára, hogy a jaltai világ rendjét csak az erőszak drótozta össze, az az erőszak, amelynek egyszer mindenképp véget kellett érnie.Tudjuk és büszkék vagyunk rá: Sopron a leghűségesebb város. Ez az évszázadok alatt többször bebizonyosodott. 1989 augusztusa pedig megmutatta: Sopron egyben a szabadság városa is, amely egy negyven évig erőszakra épülő világrend megváltoztatásához hozzátette azt, ami hűség-múltjából adódó kötelessége volt."

Magas László, Peter Spary, Kóczán Zoltán, Firtl Mátyás

- 1989-ben a soproni ellenzéki csoportoknak több sikeres közös megmozdulás után a határáttörés egy örök barátság kezdetét jelentette – mondta Kóczán Zoltán, az SZDSZ helyi vezetője, aki hozzátette: Sopronban pedig még ma is összetartanak azok az emberek, akik részesei voltak az akkori – történelmi –
eseményeknek. Ma is aktuális üzenetet hordoz a határáttörés, mégpedig azt, hogy közös célokért lehet és kell együtt dolgozni.
A németek több mint másfél évtized távlatából is hálás szívvel gondolnak a rendezvényre - derült ki. Peter Spary a Német-Magyar Baráti Társaság elnöke szavaiból, aki kifejtette: Európa szebb és nagyobb lett, olyan lett Európa, mint amiről álmodtak, nagy és egységes.

Koncert jótékonysági céllal
Idén koncertet vittek ajándékba a magyarok Szentmargitbányára: Sebestyén Márta, istenes és világi énekekből összeállított előadását, amely jótékony célt szolgált, ugyanis a szervezők az erdélyi csíkdelnei templom felújítására ajánlották fel az adományozók által felajánlott, 630 ezer forintnyi összeget, amit Walter Dezső polgármester a város nevében további egymillió forinttal egészített ki.

T.É.