CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. augusztus 22., hétfő 17:38


Adománygyűjtés az erdélyi Csíkdelne temploma javára

Adománygyűjtés az erdélyi Csíkdelne temploma javára

Mint az köztudott, a Páneurópai Piknik 16. évfordulóján, Sebestyén Márta koncertjén országos gyűjtést indított több soproni civil szervezet az erdélyi Csíkdelne templomának megóvására.

Csíkdelne a Székelyföldön, Csíksomlyó mellett, a Somlyó hegy lábánál bújik meg. A falut már a XIV. században írás említi. A Szent János nevét viselő temploma az ősi, román kori templom romjaira épült. Azon hálom magyar falu közös egyháza volt, melyek az Erdélyt lerohanó második tatárjárás idején, a XVII.században elnéptelenedtek. A csíki mezőkön ma magányosan álló gótikus templomot 1450 után emelték, tornya XV. századi. Festett kazettás mennyezetet kapott 1613-ban, szárnyas oltára 1675-ből való. Reneszánsz kapubélletével és gótikus freskóival méltán válthatná ki az idelátogatók csodálatát.

A templom állaga nagyon leromlott, ezért Lángi József vezetésével magyar szakemberek itt falkutatást, régészeti feltárást és talajmechanikai vizsgálatot végeztek, ugyanis a templom állaga nagyon leromlott. A templom talán egyik legnagyobb ékét, a színpompás, archaikus motívumokat őrző kazettás mennyezetet bár már restaurálták, az mégsem látható. Raktárban várja jobb sorsát, mivel a tető beázik, a falak nedvesednek, a torony pedig vészesen süllyed. A felújításra, a szerkezeti megerősítésekre, a szigetelésre a Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma és az Illyés Közalapítvány e célra félretett alapja sajnos nem elegendő.
Az országos gyűjtést indító soproni civil szervezetek tagjai Csíkdelnén járva lesújtva érzékelték e nemzeti kincs tragikus állapotát. Elhatározták, hogy megmentik a templomot.
A Páneurópai Piknik 16.évfordulóján, Szent Margit bányán (ma Ausztria: St. Margarethen) Sebestyén Márta a „Nyitva látám mennyeknek kapuját.........” című koncertjén egymillió-hatszázezer forint adomány gyűlt össze.

Az adománygyűjtés kezdemányezői szimbolikus jelentőségűnek tartják, hogy a szentmargitbányai erődtemplom – az erdélyivel azonos koru, hasonló méretű, azonos stílusú építmény, amely szintén Trianon után rekedt a határainkon kívülre – , volt a helyszíne a jótékonysági koncertnek.
Különös a jelentősége annak is, hogy az Árpád-kori Magyarország ellentétes végeit vigyázó erődtemplomok kerülnek így kapcsolatba egymással. Ráadásul régészeti és címertani kutatások bizonyítják, hogy a nyugati gyepűt, mint Erdélyt egykoron, székelyek és besenyők védték.
A felhívást tevők nemcsak a csíkdelnei templom helyreállítását célozztk meg, hanem a közvélemény figyelmét is föl kívánják hívni: a múltunkat jelentő, kárpát-medencei kincseinket megmenteni kötelességünk.

A Lions Club Sopron, A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, a Perkovátz- Ház Baráti Köre és a Rotary Club Sopron az adományokat a „Lions Club Csíkdelnei templom megmentésére” Erste Bank 11600006-00000000-15512600 számlaszámra várják köszönettel.
(cyberpress)