CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2005. augusztus 23., kedd 16:07


Liszt és Mozart - Sopron és Bécs

Liszt és Mozart - Sopron és Bécs

Bár az európai kultúra két művész óriása személyesen nem ismerhette egymást, több érdekes vonatkozás is összeköti őket.
Mindketten csodagyerekként váltak a koncertek ünnepelt sztárjaivá és hosszabb időt töltöttek Bécsben, a birodalom fővárosában. Életüket az Amadeus filmben meghurcolt Antonio Salieri személye köti össze, aki Mozart vetélytársa és Liszt tanára volt Bécsben. Végül kevéssé ismert, hogy haláluk után ugyanaz a szobrász, a bécsi Tilgner, készítette el szobrukat. A Mozart szobor Bécsben, a Liszt mellszobor pedig Sopronban található.


Fotó: Courtauld Institute of Art

A bécsi Mozart ház és a soproni Liszt Ferenc Egyesület kulturális együttműködése révén a soproni egyesület partnerséget vállalt a bécsi Mozart ház felújítási programjában, így a ház 2006-os Mozart évforduló tiszteletére megújul, valamint lenyűgöző kiállítással, koncertekkel és egyéb rendezvényekkel fogadja majd a Mozart rajongókat.


Fotó: lisztfestival.hu

A ház a jövőben egyben a soproni Liszt Fesztivál értékesítési és információs helye lesz Bécs szívében. A két szervezet képviselői abban is megállapodtak, hogy Liszt Ferencnek Bécsben, Mozartnak pedig Sopronban állítanak emléket, és tárgyalásokat kezdenek annak érdekében, hogy kultúrvonat – azaz rendszeres fesztiváljárat – kösse össze a magyar Liszt várost, Sopront és a Mozart várost Bécset.
TAL