CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2005. augusztus 25., csütörtök 17:54


Kópháziak zarándokútja

Kópháziak zarándokútja

Gyalogosan indult a kópháziak 42 fős csoportja csütörtökön hajnalban az ismert ausztriai búcsújáró helyre, Mariazellbe. A zarándokok mintegy 130 kilométer megtételével érik el úticéljukat.

A kópházi Mária kegytemplom kertjét augusztus huszadika óta egy „millenniumi” kettőskereszt díszíti. A hívek rövidesen az ausztriai Mariazell kegytárgyaiban is gyönyörködhetnek; az oda vezető utat három nap alatt, gyalogosan teszik meg.

A kópháziak 1985-ben, a helybéli Pinezits János kezdeményezésére, a vulkapordányiak (Wulkaprodersdorf) részvételével élesztették újjá a régi búcsújáró hagyományt, amelyet immár évek óta az unokaöccs, Egresits Tamás szervez meg testvérével. Egresits Tamástól megtudtuk: a tavalyi, négynapos mariazelli Népek Zarándoklata, amelyen 30-an vettek részt - köztük a hegykői plébános -, nagy élményt jelentett számukra, különösen azért, mert nemcsak a kópháziak számára hirdették meg, így a fővárosból vagy Kecskemétről is érkeztek fiatalok. Az utazás élményeiről szólva megemlítette, hogy a napsütéstől a havazásig változatos időjárásban volt részük és feledhetetlen élmény volt a záró szentmisén az úrfelmutatás megélése.

Kérdésünkre, hogy miért érzi fontosnak őrizni a zarándoklat hagyományát, Egresits Tamás azt mondta: „Az elmúlt 40 év nagyon megviselte a magyar népet. Fontosnak érezzük azt, hogy az ifúság újból elkezdjen Isten felé irányulni, Istenben hinni és a hit, remény, szeretetnek a hármasságát megélni.”
Az idei zarándoklatra minden eddiginél többen, 42-en vállalkoztak. A legidősebb résztvevő 56, a legfiatalabb 16 éves.
A zarándoklatot idén először Firtl Mátyás országgyűlési képviselő is végigjárja, és a soproni Koronika Tamás szintén először vesz részt azon. Koronika Tamás azt mondta: ez élete egyik legfontosabb eseménye, amire úgy érzi, készülni nemigen lehet, a kihívást azonban mindenképpen teljesíteni szeretné. Mivel régóta sportol, abban bízik, rendelkezik a szükséges erőnléttel.

Az indulás előtt szerdán 18 órakor a kópházi kegytemplomban szentmisén gyűltek össze a zarándokok, vasárnap kora délután pedig már Mariazellben vesznek részt közös istentiszteleten.

Tóth Anita Lilla