CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. augusztus 30., kedd 21:51


Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke augusztus 29-én Sopronban találkozott és munkavacsora keretében megbeszélést folytatott Andreas Khollal, az Osztrák Nemzeti Tanács elnökével .

Szili Katalin, házelnök Sopronban

Szili Katalin, házelnök Sopronban

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke augusztus 29-én Sopronban találkozott és munkavacsora keretében megbeszélést folytatott Andreas Khollal, az Osztrák Nemzeti Tanács elnökével a soproni Hotel Fagusban.
A találkozót megelőzően Szili Katalin házelnököt a soproni városházán fogadta Walter Dezső, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő.

Sopron polgármesterével folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón Szili Katalin elmondta:
Az osztrák féllel elsősorban a parlamentközi együttműködésről folytat megbeszélést, tekintettel arra, hogy 2005. szeptember 5-étől lesz New York-ban, az ötévenként megrendezett házelnökök világtalálkozója.
A közös megbeszélés további témái között szerepel az európai uniós együttműködés lehetőségei, az EU-bővítés, továbbá, a 2007-20013-as költségvetési időszak – az ahogyan azt az osztrák fél látja –, és az alkotmányos szerződés sorsa, tekintettel arra, hogy az alkotmányos szerződésnek 2006. november 1-től hatályba kell lépnie.
A házelnök rámutatott: fontos, hogy a szomszédos Ausztria milyen perspektívákat lát az EU-s együttműködés területén, azért, mert a 2006. évi első félévi elnökséget Ausztria fogja ellátni, abban az időszakban, amikor a 2006-os költségvetést ,,véglegezni kell” – mondta Szili Katalin..
Kifejtette: Az alkotmányos szerződés érdekében az EU állampolgáraival folytatott dialógusnak minél szélesebb körben folytatódnia kell.
Fontosnak nevezte, hogy 2007. január 1-jétől a EU-s bővítés 5. köre megtörténjen.