CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. szeptember 02., péntek 12:54


Uborkaparti Markotabödögén - Nemzetközi Csallóköz-Szigetköz Kenumaraton - Szigetközi Nyugdíjasklubok Régiós Találkozója

Uborkapartit rendeznek a Győr-Moson-Sopron megyei Markotabödögén - Hétvégi programajánló

Tartalmas, egyben eredeti csengése van az „uborkaszezon” kifejezésnek a Győr-Moson-Sopron megyei Markotabödögén.
Ugyanis ezen a településen immár hagyománya van az egyedülálló, párját ritkító eseménynek, az Uborkapartinak, melyre minden érdeklődőt – ínyenceket és szakmabelieket – szeretettel várnak a szervezők szombaton, szeptember 3-án, egész nap.


Az évenkénti uborkaparti idejére, amelyet immár hetedik alkalommal tartanak az uborka által forgalmas helyszínné válik az 511 fős település.
Szabóné Szűcs Ildikó, a település polgármestere elmondta: a magyarországi érdeklődők, szakmabeliek, termesztők és nem utolsósorban az uborkaeltevés minden csínját-bínját ismerő háziasszonyok mellett, Ausztriából, Szlovákiából és a Vajdaságból is érkeznek vendégek, szakemberek a rendezvényre.
Mára már az is bebizonyosodott, hogy a rábaközi kis településnek az uborkafesztivál indításakor kitűzött célokat sikerült megvalósítania: immár hagyománykövető, és a szakma által is értékelt, országosan egyedülálló rendezvénnyé nőtte ki magát, olyanná, amely így ősz elején a figyelmet a kis településre irányítja, és amely egyben a termelők és a hazai, illetve nemzetközi szakma egymásra találásának helyszíne is.
A rendkívüli finom, 1-3 centiméteresre termesztett rábaközi uborka messze földön híres, Rábaköz aranyának tartják.
Ezért is érdemes ellátogatni a rendezvényre, és természetesen az egész napos, gazdag program miatt is, amelynek szakmai részében több előadás között elhangzik: A konzervuborka helye az EU támogatási rendszerében (Előadó: dr. Csontos Béláné megyei főkertész Győr-Moson-Sopron Megye FVM hivatala), az uborkatermesztésben várható jövő évi kilátásokról Szalánczy Zsolt, a TÉSZ elnöke, A HORKER Kft. termeltetési igazgatója és Lengyel Ferenc, a Dunakiliti konzervüzem igazgatója tart előadást,; fajtaajánlattal lesz jelen Mészáros Ferenc ( RIJK ZWAAN Kft.) és Ládi Csaba (NUNHEM’S-MAG Kft.). A szakmai előadások során terítékre kerülnek az uborkatermesztés aktuális kérdései (Gazdag László, szaktanácsadó), az érdeklődők betekintést nyerhetnek a vajdasági uborkatermesztés területére is (Előadó: Kiss Csiszár Erna agrármérnök, a Tisza Földműves Szövetkezet igazgatója).

A markotabödögei Uborkaparti kora reggel zenés ébresztővel indul, majd fél tízkor a sportpályán óvodások vidám műsora nyitja meg a rendezvényt, amelyet a település polgármestere köszönt.
Természetesen a rendezvény elmaradhatatlan színfoltja az uborkából készült hagyományos, és újszerű ételek, továbbá a feldolgozó cégek termékeinek bemutatója és kóstolója. Természetesen ezúttal az „Együtt Markotabödögéért” Egyesület uborkából készített ételekkel is bemutatkozik, és számtalan ínyencség, finomság is lesz: a töltött uborkától a fehér boros uborkabóléig.
„ Az Uborkaparti legügyesebb háziasszonya”, címért a télire eltett savanyúságokkal szállhatnak versenybe a magukat megmérettetni szándékozó háziasszonyok, akik a díjat Firtl Mátyástól, a Megyei Közgyűlés általános alelnökétől vehetik át.
Zöldségszobrászat, majd 13 órától vidám, szórakoztató, zenés, táncos műsor, harcművészeti bemutató, íjászbemutató, tűzoltóbemutató, korongozás, arcfestés, kézműves foglalkozás, hőlégballon, légvár, este pedig bál várja a közönséget.
cyberpress



IV. Nemzetközi Csallóköz-Szigetköz Kenumaraton

A Felső-szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület és a Kormorán Dunamenti Idegenforgalmi Tejlesztési Társulás közös szervezésében szeptember 3-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendezik meg Dunakilitin a Nemzetközi Csallóköz-Szigetköz Kenumaratont. A régió egyetlen nemzetközi közös rendezésű versenye 2005-ben a Magyar Természetbarát Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által kiírt túrabajnokság harmadik fordulója is egyben. A verseny több kategóriában zajlik és a versenyzőknek valóban maratoni távot kell teljesíteniük a magyar, a szlovák hullámtéren és a Duna főmedrében.

A verseny rajtja 9.30 órakor lesz, 14.00-17.00 óra között pedig - különböző kiegészítő programok kíséretében - a verseny befutójára kerül sor. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás 17.00 órakor lesz, melyen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviseletében dr. Pap János, a megyei közgyűlés környezetvédelmi tanácsnoka, országgyűlési képviselő vesz részt és adja át a megye különdíját.
P.Z.



Szigetközi Nyugdíjasklubok II. Regionális Találkozója

Szeptember 3-án, szombaton Darnózseli ad otthont a Szigetközi Nyugdíjasklubok II. Regionális Találkozójának. A program 14.00 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a helyi plébániatemplomban, majd 15.00 órától - az ünnepélyes megnyitót követően - a klubok kulturális műsorával folytatódik a Varga vendéglő kerthelyiségében.

A regionális találkozó megszervezésére, - melyre 9 település 19 nyugdíjasklubjának tagjai vesznek részt – a Darnózseli Őszirózsa Nyugdíjasklub és a helyi önkormányzat közösen vállalkozott. A rendezvény fővédnökségét dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke vállalta el, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat pedig anyagai támogatással segíti a rendezvény sikerét.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak.