CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. szeptember 02., péntek 20:39


Sopron bora 2005

Sopron bora 2005
A soproni Gangl Pincészet Kékfrankosa lesz „Sopron bora” 2005-ben. A címre legméltóbb vörösbort 14 gazda 19 bora közül választották ki.

A korábbi évektől eltérően ezúttal csakis Kékfrankos szőlőből készült nedűk szállhattak harcba „A város bora” címért annak okán, hogy Sopron és környéke Európa egyik legnagyobb Kékfrankos termelő régiója – tudtuk meg Sárosi Miklóstól, a Bormarketing Kht. szakmai vezetőjétől, a verseny egyik szervezőjétől az Erdészeti Múzeum dísztermében csütörtökön tartott borbírálaton.

A soproni, valamint osztrák és szlovák bírákból álló zsűri tagjai a minősítés során a szín, illat és íz harmóniája alapján egy-egy bort maximálisan 20 ponttal jutalmazhattak.
Kósa István borbíráló, aki egy helyi botrszaküzletet vezet, kérdésünkre mosolyogva felelt: „Az igazán jó Kékfrankos számomra nagyon szép savakkal, mégis telten, bársonyosan és nagyon-nagyon kedvesen jelenik meg.”
Ebben az évben a Gangl Pincészet 2003-as évjáratú Kékfrankosa képviseli Sopront itthon és külföldön. A hibátlan, aranyérmes vörösborból 500 palackkal vásárol az önkormányzat.

Tóth Anita Lilla