CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. szeptember 14., szerda 21:09


Erdőakadémia mindenkinek

Erdőakadémia mindenkinek
 
Homérosz az istenek ajándékának, Hippokratész mennyei csodaszernek tartotta a mézet. Egyik legősibb táplálékunk azonban jóval több mint finom csemege: gyógyszer és kozmetikum is egyben – hangzott el az Erdőakadémia szezonnyitó előadásán.

A brennbergi Erdő Házában tartott rendezvénysorozat célja a természet, az erdő megismertetése és megszerettetése a lakossággal – tudtuk meg Szabó Miklós igazgatótól.
A méhek - miközben begyűjtik a virágok nektárját -, sok növényfaj, köztük számos gyümölcsfa megporzásában is fontos szerepet játszanak – hangzott el az Erdőakadémia előadásán. Lakatos Ferenc, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense (Erdővédelmi Tanszék) előadásában rámutatott: „Kevesen tudják, hogy nemcsak a méhek porozzák be a virágokat, hanem a rovarok és a gerincesek is. A denevérek közül például jónéhány - igaz, nem nálunk, hazánktól kicsit távolabb - vagy például a kolibri.”
Az egykor királyok eledelének tartott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag méz nemcsak egy sűrű, energiadús anyag – mondta el kérdésünkre Hársné Unger Klára természet-gyógyász, aki így fogalmazott: „a méz lelki és szellemi táplálék, hiszen magával hordozza a környező táj egész évben virágzó rezgéseit. Emiatt ha tehetjük, a lakókörnyékünkön gyűjtött mézet fogyasszuk, mindenkinek leginkább arra van szüksége. ”
A méz nyugtató, immunerősítő, emésztést segítő vagy gyulladásgátló hatását már rendszeres, napi egy-két kanál elfogyasztása után érezhetjük, miközben hajunk és bőrönk is megszépülhet – hangzott el az előadáson. Az Erdőakadémia októberi rendezvényén a gesztenye tulajdonságait ismerhetik meg az érdeklődők.

Tóth Anita Lilla