CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2005. szeptember 14., szerda 21:15


Magyarok Etruriában - - Film egy megdöbbentő felfedezésről -

Magyarok Etruriában
- Film egy megdöbbentő felfedezésről -

 A közelmúltban nagy visszhangot kapott Dr. Mario Alinei olasz nyelvészprofesszor elmélete, miszerint az egykori Itália területén, az i.e. harmadik évezredben élt etruszk nép nem tűnt le a történelem palettájáról, leszármazottaik a Kárpát – medencében és a mai Magyarország területén élnek, és az etruszk nyelv kései változatát beszélik.

Magyarországi tudományos körökben ez az elmélet rendkívül nagy ellenállást váltott ki, talán, mert egy ilyen felfedezés maga után vonja a magyar történelem újraírását, a magyar őstörténet újraértelmezését, felborítva ezzel évtizedek, évszázadok alatt bevésődött történeti feltételezéseket (melyek különféle politikai ideológiáknak az érdekeit is képviselték), igaznak hitt állításokat.

A Föld Arca Filmstúdió (Sopron, www.foldarcafilmstudio.hu) – eddig egyedüliként Magyarországról - felkereste a professzort olaszországi otthonában, hogy felfedezését bemutassa. Mivel az etruszk nép életformája ma már a múlt homályába vész, s igen keveset tudunk róla, ezért a film nem illetékes az Alinei által taglalt felfedezés hitelességének eldöntésére, csupán krónikásként számol be a téma tudományos törekvéseiről.

A filmben a nyelvészprofesszor betekintést nyújt húsz éves kutatási eredményeibe, amelyeket olyan történelmi, genetikai tényekkel támaszt alá, melyeket a tudomány mai állása is teljes mértékben elfogad. És az, hogy a nyelvészet tényeket és világos logikai következtetéseket, valamint archeológiai és genetikai bizonyítékokat hív segítségül, amikor határozott megállapításokat tesz, az Prof. Alinei elméletének tekintetében elgondolkodtató lehet a magyarság számára. A professzor elméletének tükrében pedig megállapítható, hogy a mai tudomány a magyarság őstörténetéről, honfoglalás előtti históriájáról kusza, kibogozhatatlan képet nyújt, amely feltételezések sorából áll. A nyelvészet eszközei ezzel szemben tényszerű és világos logikai következtetések alapján tesznek megállapítást.

A Filmstúdió eredeti terve szerint a filmben magyar nyelvész is megszólalt volna, de az MTA nem tudott olyan nyelvészprofesszort javasolni, aki az etruszk nyelv kutatásaiban is járatos lenne.

A filmben Mario Alinei mellett így megszólal még Kiss Dénes babérkoszorús költő, aki évtizedek óta kutatja a magyar nyelvet, és tart nyelvészeti előadásokat a világ számos egyetemén, valamint Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

A filmet Czanik Csaba Árpád rendezte. (A film hossza 72'30")

 A filmben megszólalnak:
Mario Alinei:
Az Ultrechti Egyetem emeritus professzora
A Societas Linguistica Europaea elnöke
Az Atlas Linguarum Europae alapító elnöke
A Royal Academy Gustaf Adolf (Uppsala, Svédország) tagja
Az Accademia Peloritana (Messina, Olaszország) tagja
az International Society for Dialectology and Geolinguistics alapítótagja, és elnöke 7 éven át
A Societa Linguistica Italiana alapító tagja
A Quaderni di Semantica folyóirat főszerkesztője
Az American Association for the Advancement of Sciences tagja

Kiss Dénes:
A Magyar Művészeti Akadémia tagja
A Magyar Írók Egyesületének főtitkára
A Trianon Társaság elnöke
Elismerések: József Attila díj, SZOT – díj, Magyar Lajos – díj, Kölcsey-díj, A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja – díj

Patrubány Miklós:
A Magyarok Világszövetségének Elnöke

Szabó T. Attila
Biológus, az MTA doktora, egyetemi tanár