CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2005. szeptember 20., kedd 00:11


A Hubble nyomdokain

A Hubble nyomdokain

A Magyar Csillagászati Egyesület különdíja a Természet Világa című folyóirat diákpályázatára

A Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope) karrierje nem éppen sikertörténetként indult. Amikor 1990-ben pályára állították, először csak homályos képeket közvetített, bár azok is jobbak voltak az akkori legjobb földi felvételeknél. Aztán a beépített "kontaktlencse" és más fejlesztések révén valóban csodálatos Univerzum tárult a szemünk elé. Mára 10 milliós nagyságrendű észlelés gyűlt össze, évtizedekig munkát adva az adatfeldolgozóknak. A Hubble-örökség (Hubble Heritage Project) révén a nagyközönség is megismerhette a fantasztikus képeket, melyek számos kozmológiai (és egyéb, pl. csillagkeletkezéssel kapcsolatos) elmélet bizonyításának vagy cáfolatának alapjai lettek.

A pályázók feladata, hogy értékeljék a HST eddigi eredményeit, egy-egy híres, vagy kevésbé ismert, de tudományos szempontból fontos felvételét. Arról is írhatnak, milyen hatással lesz szerintük a HST hiánya a csillagászat - vagy egyes területei - egészére. A dolgozatban indokolni kell a témaválasztást. Fontos része a pályázatnak a megfelel? forrásjegyzék és a felkészítő tanár nevének feltüntetése. A pályamunkákat, ha van rá mód, digitális formában is kérjük mellékelni, de ennek hiánya nem kizáró ok.

A pályázaton azok a diákok indulhatnak, akik a 2005-ös naptári évben még középfokú intézménybe jártak. A további feltételek megegyeznek az általános pályázati kiírással, amely a Természet Világában, illetve a folyóirat honlapján olvasható.

A pályázatokat a következő címre kell beküldeni:
Természet Világa Szerkesztősége, 1444 Budapest Pf. 256.

Beküldési határidő: 2005. október 31.

Összdíjazás: 30 000 Ft.

Tanácsokért megkereshetitek a Magyar Csillagászati Egyesületet is.
E-mail: mcse@mcse.hu
Internet: www.mcse.hu

Jó munkát és sok sikert kíván a

Magyar Csillagászati Egyesület
vezetősége



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>