CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. szeptember 20., kedd 15:45


„GYŐR-2005” gyakorlás

„GYŐR-2005” gyakorlás

Szeptember 22-én, csütörtökön a győr-likócsi laktanya ad otthont a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság (MVB) által szervezett – „A Befogadó Nemzeti Támogatás keretén belül segítségnyújtás megyei feladatait gyakorló foglalkozás”-nak. A védelmi-igazgatási rendezvény részleteiről, a nap részletes programjáról dr. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztató keretében adott ma előzetes tájékoztatást Győrött, a Megyeházán.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság 2004 decemberében döntött arról, hogy – az előző, 2001-ben megtartott gyakorlás után – megyei szintű gyakorlás keretében ismét végrehajt egy aktuális védelmi-igazgatási feladatot.
A választás a NATO tagság kötelezettségéből fakadó, a Befogadó Nemzeti Támogatás (BNT) keretén belüli segítségnyújtás témájára, illetve az ehhez kapcsolódó feladatrendszer kimunkálására esett.

A „témaválasztás” indoklása: ez a terület a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottságnak is új. A gyakorlás során egy új típusú feladat, egy olyan esemény, lehetséges problémát dolgozunk fel, amellyel eddig – bár az előírt szükséges okmányokkal, tervekkel már 2004 közepe óta rendelkezünk – a védelmi bizottság testülete a gyakorlatban, összefüggő végrehajtási folyamat során, még nem találkozott.

Az MVB védelmi bizottság 2004 évben – a tervek kidolgozása, szervezetek kialakítása, kimutatások összeállítása kapcsán – több esetben foglalkozott a Befogadó Nemzeti Támogatással, annak hátterével, megjelenésének okaival, illetve mint a bizottság előtt álló új feladattal, melynek lényege a következőkben foglalható össze:

A Magyar Köztársaság 1999. március 12-i csatlakozását követően vált az Észak-atlanti Szerződés teljes jogú tagjává. A teljes jogú tagság egy sor olyan követelményt, kötelezettséget ró a magyar társadalom egészére, amelyek gyors, rugalmas és maradéktalan végrehajtása új kihívásként jelentkezett és jelentkezik ma is, a közigazgatás, a védelmi-igazgatás, illetve a védelem bármelyik aspektusával foglalkozó polgári köztisztviselőkre, szervezetekre. Ahhoz, hogy a szövetségesi kötelezettségekből fakadó feladatokat Magyarország, a Magyar Honvédség, a polgári társadalom – esetünkben a Megyei Védelmi Bizottság, amely a lakosság ellátásának, életének, egészségének és anyagi javainak megóvására alakult – megoldja, szükségessé vált egy új, a felsorolt feladatok mellet kialakításra kerülő feladat,- és tervrendszer kimunkálása. Ez az új feladatrendszer a Befogadó Nemzeti Támogatás (BMT) elnevezés alatt működik.

Az ezzel kapcsolatban jelentkező feladat a NATO csapatok átvonulását, ellátását, diszlokálását, illetve az ezek során felmerülő igények kielégítésének biztosítását, tervezését jelenti megyei szinten.

Hogy a bizottság a kapott feladatokat eredményesen megoldja, szükségessé vált:

1.      a megyei szintű okmányok, kimutatások és munkacsoportok kialakítása, létrehozása
2.      a különböző helyzetekben alkalmazható Intézkedési Terv elkészítése
3.      a megyei, valamint a Honvédelmi Körzetek Képesség Listáinak összeállítása
4.      és a Megyei Koordinációs Munkacsoportot létrehozása

Röviden ezek tartalmáról:

1.      Az Intézkedési Terv a 2004. évi CV. törvényben rögzített védelmi-igazgatási szervek részére összegyűjtve biztosítja mindazon ismereteket, szabályzókat, adatbázisokat, amelyek bevezetésével, alkalmazásával végzi a bizottság a szövetségesi kötelezettségből a megyére háruló tevékenységet.

2.      A Képesség Lista olyan tervezési eszköz, amely átfogó képet ad a megye, a városok, Honvédelmi Körzetek képességeiről. Összefoglalja és rendszerezi azokat a polgári képességeket, amelyek a felmerülő igények kielégítését szolgálják. Például: javító, karbantartó szolgáltatások, tárolási, egészségügyi szolgáltatások, polgári létesítmények igénybevételi lehetőségei, stb.

3.      A Koordinációs Munkacsoport, olyan tervező, koordináló, feladat végrehajtó közösség, amely az Intézkedési Tervben meghatározott feladatokra történő felkészülést, maradéktalan végrehajtást végzi. A csoport összetétele széles szakmai bázison alapul, ezáltal alkalmas bármely probléma gyors, operatív megoldására.

A szeptember 22-i gyakorláson mindhárom tervezési, illetve végrehajtási modul szerepelni fog. A gyakorláson, a Befogadó Nemzeti Támogatás keretén belüli segítségnyújtás lehetőségeinek, formáinak megismerését, a meglévő megyei – városi képességlisták alapján, a gyakorlati segítségnyújtás kivitelezésének megszervezését gyakoroljuk. A végrehajtás folyamatába bevontuk Mosonmagyaróvár, Győr MJV és Tét Helyi Védelmi Bizottságait.

Azt kívánjuk elérni, hogy a Megyei Védelmi Bizottság, a bizottság Koordinációs Munkacsoportjának tagjai, illetve a gyakorlásba bevont Helyi Védelmi Bizottságok elnökei ismereteket szerezzenek az ilyen típusú feladatok kezeléséről. A gyakorlás során nem törekszik arra, hogy egy – egy részfeladatot teljes mélységében kielemezzen, kidolgozzon. Nem ez a célunk. A gyakorlás azt szolgálja, hogy magát a folyamatot ismerjük meg: amely magában foglalja az események bekövetkezése kapcsán kialakuló helyzetekre adandó válaszok egymást követő láncolatát, a megoldásban érintett szervezetek lehetőségeinek olyan aspektusú felmérését, amelyek az előkészítést, a döntést, a végrehajtásra történő felkészülést, és az azt követő gyakorlati segítségnyújtást szolgálják.

Egy, a valós helyzetet jól megközelítő körülmények beállításával azt gyakoroljuk, hogy a megyei és a helyi védelmi bizottságoknak hogyan kell reagálniuk hasonló helyzetben. Melyek azok az együttműködési formák, segítségnyújtási lehetőségek, amelyek a szövetségesi kötelezettségből adódó feladatok ellátása mellett, a lakosság biztonságát, az élet- és anyagi javak védelmét, az esetleges károk gyors felszámolását is elősegítik. M és milyen tartalmúak azok az intézkedések, amelyek a döntés eredményeként a probléma megoldásához, a kialakult veszélyhelyzet elhárításához, illetve a segítségnyújtás legcélszerűbb formáihoz vezetnek.

A gyakorlást hat mozzanatban tervezzük végrehajtani.

Ezt követően technikai bemutatót tekinthetnek meg a MH 12. Légvédelmi Rakétadandár, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Győri Határőr Igazgatóság, Győr MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság, a Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Közlekedési Felügyelet eszközeiből.

Ponty Zita